1. De alliteratienaam
Hoeveel namen onthoud jij in een standaard voorstelrondje? Precies, waarschijnlijk niet heel veel. De werkvorm ‘alliteratienaam’ laat jou niet alleen makkelijker namen onthouden maar je leert de ander er ook meteen iets beter door kennen.
Stappen:
- Leg uit wat een alliteratienaam is; een alliteratie zijn 2 woorden met dezelfde beginklank. Een alliteratienaam is dus jouw eigen voornaam met daarvoor een karaktereigenschap die iets over jou zegt. Bijvoorbeeld Handige Harrie. Geef daarna een voorbeeld van je eigen alliteratienaam, bijvoorbeeld Krachtige Kim.
- Geef de deelnemers een minuutje om erover na te denken (eventueel kunnen ze de naam opschrijven op een A4tje).
- Bespreek plenair alle alliteratienamen.
2. De dierenassociatie
Deze kennismakende werkvorm maakt gebruik van beeldtaal. Deze taal versterkt de creativiteit en het herinnerende vermogen. En zeg er als facilitator op het begin gelijk bij (om onzekerheid of weerstand te voorkomen) dat men geen Picasso hoeft te tekenen;) het gaat om de kracht van visualisatie en metaforen, niet om de mooiste tekening.
Stappen:
- Laat iedere deelnemer papier en stift pakken.
- Laat iedereen nadenken over typische kenmerken van zichzelf en laat men proberen deze te linken aan een dier. “Als jij een dier zou zijn, wat zou je dan zijn? Maak hier een eenvoudige tekening van” En voor mensen die meer uitdaging willen of simpelweg niet kunnen kiezen: je mag dieren combineren!
Bijvoorbeeld: “Ik zie mezelf als een fladderend konijn. Het konijn staat voor nieuwsgierigheid en het graag samen zijn. Maar ik vlieg wel van links naar rechts omdat ik continu nieuwe dingen wil leren en overal aan bij wil dragen.” - Terwijl de deelnemers tekenen voeg je toe: “De betekenis die jij het geeft, is de betekenis die jouw tekening heeft. Alles is goed. Wat jij zegt dat het is, dat is het.”
- Je kunt kiezen of je de bespreking plenair doet (bij een kleine groep). Wat je ook kunt doen is de deelnemers latend rondlopen en zichzelf in duo’s of trio’s aan elkaar laat voorstellen. Je kunt dan meerdere rondjes doen.
- Na afloop kun je een aantal mensen vragen of ze een opvallend dier of opvallende kenmerken hebben gehoord.

3. Mijn naam staat voor…
Om in een korte tijd wat anders-dan-anders dingen over jezelf te vertellen is deze oefening ideaal!
Stappen:
- Vraag de deelnemers om een A4- papier te pakken en met stift de letters van zijn/haar voornaam onder elkaar te noteren. Laat de deelnemers het gehele vel gebruiken zodat alles bij het bespreken goed te lezen is door de andere deelnemers.
- Laat van iedere letter een eigenschap op kenmerk maken.
- Om te zorgen dat iedereen de opdracht goed snapt kan het helpen om je eigen naam al te hebben voorbereid op een flip-overvel.
- Houd bij de uitvoering rekening met mensen die een korte of lange naam hebben. Een korte naam kan worden gecombineerd met de eerste drie letters van de achternaam en voor een lange naam kan een afkorting worden gekozen.
- Bespreek en laat iedere deelnemer kort vertellen waar de letters uit zijn/haar naam voor staan of laat de deelnemers door elkaar lopen en zich aan elkaar introduceren aan de hand van hun A4 (zoals ook uitgelegd bij de werkvorm Alliteratienaam).
We hebben diverse online/offline varianten voor deze werkvorm om ze nog meer aan te laten op de groep of de setting. Je vindt ze in ons e-boek ‘Een jaar lang werkvormen voor dynamischere sessies’. Deze krijg je bij onze (vernieuwde) Werkvormendagen. Dé dag waarop jij als professional talrijke praktische werkvormen kunt ervaren! Meer info vind je hier.