Deze kennismakers zijn eenvoudig en leuk, óók als je elkaar al denkt te kennen;)

Of je elkaar als deelnemers wel of niet goed kent, we raden aan om bij iedere (grotere) meeting of sessie te starten met een kennismakende oefening. Hiermee stimuleer je namelijk verbinding in de groep. En die verbinding is essentieel voor de latere samenwerking: samen leren, lachen, creëren en groeien!

1. De alliteratienaam
Hoeveel namen onthoud jij in een standaard voorstelrondje? Precies, waarschijnlijk niet heel veel. De werkvorm ‘alliteratienaam’ laat jou niet alleen makkelijker namen onthouden maar je leert de ander er ook meteen iets beter door kennen.

Stappen:

  1. Leg uit wat een alliteratienaam is; een alliteratie zijn 2 woorden met dezelfde beginklank. Een alliteratienaam is dus jouw eigen voornaam met daarvoor een karaktereigenschap die iets over jou zegt. Bijvoorbeeld Handige Harrie. Geef daarna een voorbeeld van je eigen alliteratienaam, bijvoorbeeld Krachtige Kim.
  2. Geef de deelnemers een minuutje om erover na te denken (eventueel kunnen ze de naam opschrijven op een A4tje).
  3. Bespreek plenair alle alliteratienamen.

2. De dierenassociatie
Deze kennismakende werkvorm maakt gebruik van beeldtaal. Deze taal versterkt de creativiteit en het herinnerende vermogen. En zeg er als facilitator op het begin gelijk bij (om onzekerheid of weerstand te voorkomen) dat men geen Picasso hoeft te tekenen;) het gaat om de kracht van visualisatie en metaforen, niet om de mooiste tekening.

Stappen:

  1. Laat iedere deelnemer papier en stift pakken.
  2. Laat iedereen nadenken over typische kenmerken van zichzelf en laat men proberen deze te linken aan een dier. “Als jij een dier zou zijn, wat zou je dan zijn? Maak hier een eenvoudige tekening van” En voor mensen die meer uitdaging willen of simpelweg niet kunnen kiezen: je mag dieren combineren!
    Bijvoorbeeld: “Ik zie mezelf als een fladderend konijn. Het konijn staat voor nieuwsgierigheid en het graag samen zijn. Maar ik vlieg wel van links naar rechts omdat ik continu nieuwe dingen wil leren en overal aan bij wil dragen.”
  3. Terwijl de deelnemers tekenen voeg je toe: “De betekenis die jij het geeft, is de betekenis die jouw tekening heeft. Alles is goed. Wat jij zegt dat het is, dat is het.”
  4. Je kunt kiezen of je de bespreking plenair doet (bij een kleine groep). Wat je ook kunt doen is de deelnemers latend rondlopen en zichzelf in duo’s of trio’s aan elkaar laat voorstellen. Je kunt dan meerdere rondjes doen.
  5. Na afloop kun je een aantal mensen vragen of ze een opvallend dier of opvallende kenmerken hebben gehoord.

Belangrijk om te weten: deze werkvorm dien je goed te instrueren, zodat mensen niet ‘bang’ zijn om te tekenen (‘ik ben daar helemaaaaal niet goed in’ zul je te horen krijgen). Vertel vooral hoe het brein zo effectiever informatie filtert en verzamelt en dit langer bij blijft. Daarbij wordt er altijd gelachen in de groep en DAT levert al verbinding op zich op. Lees hier meer op het belang van die fun!

 

3. Mijn naam staat voor…
Om in een korte tijd wat anders-dan-anders dingen over jezelf te vertellen is deze oefening ideaal!

Stappen:

  1. Vraag de deelnemers om een A4- papier te pakken en met stift de letters van zijn/haar voornaam onder elkaar te noteren. Laat de deelnemers het gehele vel gebruiken zodat alles bij het bespreken goed te lezen is door de andere deelnemers.
  2. Laat van iedere letter een eigenschap op kenmerk maken.
  3. Om te zorgen dat iedereen de opdracht goed snapt kan het helpen om je eigen naam al te hebben voorbereid op een flip-overvel.
  4. Houd bij de uitvoering rekening met mensen die een korte of lange naam hebben. Een korte naam kan worden gecombineerd met de eerste drie letters van de achternaam en voor een lange naam kan een afkorting worden gekozen.
  5. Bespreek en laat iedere deelnemer kort vertellen waar de letters uit zijn/haar naam voor staan of laat de deelnemers door elkaar lopen en zich aan elkaar introduceren aan de hand van hun A4 (zoals ook uitgelegd bij de werkvorm Alliteratienaam).

 

Interactie

Alles met het doel om de interctie te vergroten en de verbinding te versterken. Tal van onderzoeken wijzen uit naar het verhogen van het effect van jouw sessie, maar ook het werken op de werkvloer in het algemeen. Lager ziekteverzuim, hogere productie, kortere lijnen, betere communicatie, minder fouten en noem maar op. Meer manieren voor het verhogen van de interactie? Volg onze e-learning in eigen tijd op eigen tempo of lees hier verder!

 

Naast deze werkvormen vind je nog tientallen andere werkvormen die je online/offline kunt inzetten om het effect van jouw sessie te verhogen. Deze vind je in ons e-boek die je, naast een (s)toffe tas vol materialen, krijgt bij onze (vernieuwde) Werkvormendagen. Dé dag waarop jij als professional talrijke praktische werkvormen kunt ervaren! Meer info vind je hier.

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

  1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
  2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
    Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
  1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

  1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
  2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
  3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
  4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
  5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

  • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
  • Wat missen we nog?
  • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

  1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
  2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

  1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
  2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
  3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

  1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
  2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!