Top 5 interactiegevers – creëer deelnemers i.p.v. toehoorders

Voor sommige mensen is het onwijs verleidelijk. Die microfoon pakken en praten, praten, praten… Alsof men dat allemaal kan volgen en onthouden wordt er veel te veel energie gestoken in eenrichtingsverkeer.

Weg ontspanning, weg verbinding, maar vooral gespannen, gapende mensen voor je neus.

Waar je impact dacht te maken met jouw woorden, duw je de mensen verder weg de frustratie in. Je moet echt met een hele sterke (korte) presentatie komen wil je de mensen geboeid aan jouw zijde hebben en daar hangen nogal behoorlijk wat voorwaardes aan.

Dus…voeg zoveel mogelijk interactie toe en maak van die toehoorders echt deelnemers. Zoals we ze in de wandelgangen standaard noemen, maar vaak in de steek laten door het oneindig gooien van teksten. Zonder beleving, zonder interactie, zonder emotie.

Nummer 1: De Presentatiebingo

Deze werkvorm zetten we na iedere Grote Werkvormendag in. Omdat het naast een mooie interactiegever ook een hele handige samenvatting is.

Stel; de directeur gaat aan de slag met het jaarverslag. Even die gezellige kerstborrel onderbreken voor een (veel te) lange speech. Laat de mensen in de zaal eens 9 woorden in een raster van 3 bij 3 opschrijven die zij verwachten terug gaan komen in het verhaal. Voor aanvang. Gedurende de speech ontstaat er een ouderwets potje bingo en luistert iedereen aandacht of ‘de juiste woorden’ voorbij komen. Bingo? Roep het lekker door de zaal! Dan heeft iemand de speech goed ingeschat.

Verdieping: laat de mensen daarna in gesprek gaan met elkaar, welk woord miste jij nog of welk woord heb je veel gehoord en niet opgeschreven? Voer genoeg voor inhoudelijke gesprekken én wat humor op de vloer.

Nummer 2: Qandr (of de bekendere Mentimeter)

Interactie via de telefoon, zodat die even niet weg hoeft óf afleidende werkt want iedereen gaat ermee aan de slag. Maak vooraf een paar interactieve vragen in de stijl van een meerkeuzevraag, een woordenwolk of een stelling en zorg ervoor dat de mensen meedoen tijdens de presentatie. Je krijgt er een heleboel meningen voor terug!

Nummer 3: Interview stijl

Een dialoog is veel prettiger om te horen en volgen dan een eenrichtingspraatje. Naast het feit dat je twee stemmen hoort met dynamiek in het gesprek, zit er ook meer regie in het verhaal. Er wordt niet oneindig lang met allerlei vertakkingen gesproken over zo ongeveer alles. Er wordt een gericht gesprek gevoerd met (vooraf bepaalde) vragen waar mensen zich vaak in kunnen herkennen. Dan ben je ook benieuwd naar het antwoord en voel je meer verbinding met het gesprek.

Nummer 4: Groen / Rood ( / geel) stellingen

We vinden overal wel wat van. Meningen ten overste als het gaat om materie waar we veel mee bezig zijn. Op de werkvloer kun je je wel voorstellen dat de mensen weet hebben van diverse zaken en daar graag wat van vinden. Nou, met deze werkvorm kun je alle mensen tegelijk hun mening laten delen zonder dat je de regie kwijt raakt.

Geef iedere aanwezige een rode en een groene kaart en verwerk een aantal stellingen in de presentatie. Liever nog, knoop de stellingen met wat inhoud aan elkaar. Bij iedere stelling kun je de mensen vragen of ze het er wel of niet mee eens zijn. Of dat de inhoud wel of niet waar is. Je bepaalt zelf of je iemand het woord geeft of niet, of dat je buren met elkaar in gesprek laat. Maar interactie creëer je sowieso!

Nummer 5: What’s the question?

Draai het eens om! We geven de hele dag door overal antwoord op. We vinden het fijn om te helpen en delen graag onze kennis als daar (of niet) naar gevraagd wordt. Bij deze werkvorm wordt er in een presentatie, in een kleiner groepje of zelfs in duo’s uitgegaan van antwoorden. Mensen delen de antwoorden met elkaar en moeten dan op zoek gaan naar de vraag die daarbij hoort. Met een boel humor en gokken krijg je de interessantste vragen. Je leert zelf nog veel meer over dat antwoord kennen en je kijkt mee in het brein van de ander. Interactie genoeg tot en na het delen van de juiste vraag!

Wil je meer tips over het houden van regie bij die speeches en presentaties van belangrijke personen? Lees dan verder: ‘Zet HELP in, voorkom lange saaie praatjes’.

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!