Over ons

Wij van Sessiemakers helpen jou en je organisatie om je team, je vergaderingen, bijeenkomsten en events leuker én effectiever te maken. En daar zetten wij met heel veel energie en enthousiasme onze speelkracht in.

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat spelen niet op hoeft te houden na de kindertijd. Ook als we volwassen zijn mogen we spelen. Zelfs als professional mogen we spelen. Hoezo? Omdat dat spelen ons werk veel effectiever kan maken. Waarom? Lees hier beneden gauw verder!

Spelen met collega’s om een fundament te leggen van verbinding en veiligheid. Spelen met kennis en theorie om deze ook echt te  laten landen en te gaan toepassen. Spelen met vraagstukken in de organisatie om tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen.

Met alles kan professioneel gespeeld worden. Dat laten wij jou graag ontdekken tijdens onze online en offline workshops, (inspiratie)sessies en volledige trainingstrajecten.

De trainers

Hanneke Geurts – eigenaar en trainer/facilitator

“Het is mijn passie om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.”               Waar we als kind geboren zijn met onwijs veel creativiteit, nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang, hebben we het gaandeweg in het volwassen worden steeds verder weg gestopt. In mijn ervaring als docent basisonderwijs en manager kinderopvang heb ik mogen ervaren hoe gekaderd individuen en groepen omgaan met wat het systeem van ze verwacht. Bijeenkomsten maken veel meer impact als we rekening houden met waar we eigenlijk allemaal veel blijer van worden. Het toevoegen van energie, meer interactie en verbinding onderling, verrassende werkvormen, meer dynamiek, een doordacht plan met opbrengst (zonder beren op de weg), DAT zorgt voor impact en maakt je bijeenkomst effectief en leuk!

Kim Hendriks – eigenaar en trainer/facilitator

“Play is the brains favourite way of learning!”
Wat vind ik het leuk om jou te laten ervaren hoe belangrijk speel- en verbeeldingskracht zijn. Ook op de werkvloer. Juist op de werkvloer! Daar waar creatie, innovatie en lerend vermogen aan de orde van de dag zijn. Daar is het ontzettend belangrijk hoe we als team ten opzichte van elkaar staan. Hoe we gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Hoe we met elkaar communiceren. Hoe we onze overlegmomenten ten volste benutten. En dat kan en mag met meer interactie, speelsheid en een vleugje creativiteit. Waarom dat werkt? Daarvoor kom je in de fascinerende wereld van het brein. Kortgezegd: hoe meer je alle(!) onderdelen van het brein kietelt, des te meer ben je in staat om te leren en te creëren. In onze trainingen vertel ik je er graag meer over!

Anke van Horne – workshopleider Visual thinking en Visueel vertaler

“Maak het onzichtbare zichtbaar en genereer optimale impact” Waar soms heel veel woorden nodig zijn om een boodschap over te brengen  gaat dit vaak een stuk gemakkelijker als je gebruik maakt van visuele ondersteuning, bijvoorbeeld tekeningen. Ik heb gemerkt dat mensen elkaar hierdoor beter en sneller begrijpen en dat maakt samenwerken een stuk makkelijker. Ik vind het heel tof om hier een bijdage aan te kunnen leveren door het maken van visuals of het geven van trainingen Visual thinking! Want het goede nieuws is: iedereen kan het leren. Het doel is namelijk niet om de nieuwe Picasso te worden maar om tekenen te gebruiken als middel om je boodschap of idee over te brengen. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden.

 

 

Miel  Verstappen – Facilitator

Mijn naam is Happy Miel en ben sinds negen jaar werkzaam als zelfstandig trainer acteur en theatermaker. Ik hanteer in mijn werk de SMURF doelstellingen- dat houdt in dat ik elke bijeenkomst of training zo Speels Muzikaal Uitdagend Relativerend en Feestelijk mogelijk aanvlieg. Met als voornaamste reden dat het effect of leerrendement groter wordt en ik er zelf ook lol aan beleef.

Ik combineer 30 jaar zakelijke (en leidinggevende) ervaring met 30 jaar ervaring in theater en entertainment. Ik ben op mijn best op het snijvlak van humor en inhoud. 

Ellen Spanjers – workshopleider Creatief denken & LEGO op de werkvloer

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

  1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
  2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
    Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
  1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

  1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
  2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
  3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
  4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
  5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

  • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
  • Wat missen we nog?
  • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

  1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
  2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

  1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
  2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
  3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

  1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
  2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!