Hoe om te gaan met dat verplichte, veel te lange, praatje van een belangrijk individu?
We kennen het allemaal wel. Tijdens alle belangrijke bijeenkomsten wordt er een openings- of afsluitend woord gedaan door een belangrijk persoon. Iemand die iets voor het zeggen heeft. Mededelingen, terugblikken, verslagen of overzichten, de vaste praatjes die standaard te lang duren. Men denkt dat het allemaal belangrijk is wat gezegd wordt, maar de toehoorders slaan er amper iets van op.
We zien het zo vaak gebeuren. De facilitator die met enorm veel energie en interactie de bijeenkomst heeft geopend. Vol enthousiasme wordt er een belangrijk persoon aangekondigd. De groep is verrast door de opening, raakt ontspannen en verbonden met een stijging in energie. En dan.. oneindig saaie presentatie die alles wat er was opgebouwd weer teniet slaat. Zo jammer!
Daar wil je als facilitator, dagvoorzitter of werkgroep natuurlijk grip op hebben!
Wij delen DE tip om deelnemers nooit meer in slaap te laten vallen tijdens dat té lange praatmoment. Om het gapen, achteroverleunen, fluisteren en telefoongebruik te vermijden. Om die ontspanning en verbinding hoog te houden. Zet HELP in.
Hou het kort(er)
- geef deze belangrijke persoon minder tijd dan je ingepland hebt, uit voorzorg. Geef aan dat hij of zij 10 minuten krijgt waar je er 15 of 20 inplant, met een leuke energizer achter de hand mocht het echt lukken om binnen de tijd te blijven.
Extra persoon
- maak van de presentatie een interview / dialoog zodat je kunt inspringen. Een duo is fijner om naar de kijken én luisteren en geeft een prettiger dynamiek. Ons brein kan dan langer en intensiever volgen. Plus, je bent onderdeel met regie.
Laat de presentatie voorbereiden
- zo komen er minder snel onnodig veel vertakkingen. Controleer eventueel de voorgeschreven pitch en plan een gesprek in om in te gaan op wat echt belangrijk is om over te brengen. Haal alle ruis weg en creëer impact met een korter stuk.
Plan een werkvorm in
- maak van de presentatie een interactieve werkvorm – geef kaders! Kijk vooral eens bij onze top 5 interactieve werkvormen om inspiratie op te doen. Met een werkvorm zorg je voor variatie en zijn de deelnemers onderdeel ipv toehoorder.