Minder werkstress? 3 Tips voor meer plezier tijdens werksessies!

We hebben het eerder gehad over het belang van plezier maken op de werkvloer. Ondanks dat duiveltje dat zegt dat er dan niet serieus en effectief gewerkt wordt. Integendeel, het ontbreken van plezier verlaagt de effectiviteit en dus ook de professionaliteit.

Het is een cultuur dingetje dat plezier maken op de werkvloer gezien wordt als overbodige luxe. Ondanks diverse onderzoeken waarin aangetoond wordt dat men dit juist NODIG heeft om goed, vitaal en effectief te kunnen (samen)werken.

Hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers meer lol maken, meer lachen met elkaar en die ontspanning ervaar. Over het algemeen, maar wat ons betreft vooral tijdens al die sessies. Want bijeenkomen doen we zo regelmatig, dat daar al een grote winst te behalen van.

 1. Voeg energizers toe en geef de medewerkers lucht
  Tijd of geen tijd, een energizer op z’n tijd geeft het brein letterlijk lucht. We kunnen ons maar kort concentreren, maar dat nemen we op de een of andere manier niet serieus. We laten mensen soms wel uren lang luisteren. Alsof ons brein dan nog iets opneemt. Energizers geven lucht. Ze doorbreken de concentratie. EN… de juiste energizer brengt veel humor mee. Ben je daar onwennig mee? Leg dan vooral uit wat het effect is van die energizer, zodat de deelnemers ontspannen deelnemen en open staan voor deze, soms gekke, energizer zodat er gelachen wordt! En: beweging in je lijf = beweging in je brein, dus schroom niet om hier iets fysieks van te maken.
 2. Creëer interactie voor meer verbinding; lach met elkaar
  Een plenair voorstelrondje, eenzijdige mededelingen of individuen die een mening mogen delen. Nog steeds zien we te vaak dat de kansen om interactie te stimuleren onbenut blijven. Toch is dit een kleine moeite om de mensen echt onderdeel te laten zijn van de sessie. Om ze echt deelnemer te maken. En wanneer je hier ruimte aan geeft, vooral op een creatieve manier, dan ontstaat er verbinding. In groepjes, duo’s, online of fysiek, laat de mensen elkaar beter leren kennen. Laat ze samen tot oplossingen komen. Laat ze sparren over vraagstukken. Met een beetje creativiteit in de juiste werkvorm wordt er op een leuke manier onwijs veel gedeeld. Waarom zou je dat niet willen?
 3. Idealiseer met creatieve technieken
  We kunnen in rondjes blijven draaien, op zoek naar oplossingen die we eigenlijk al kennen. Om zo te komen tot de bekende weg die versuft en weinig inspireert. Bij de vraag; -Wie weet hoe we X kunnen aanpakken?- blijft het vaak. Laat maar komen die alles bekende oplossingen en dan blijven we in onze veilige, inspiratieloze en serieuze bubbel. Maar als je dat nu eens anders aanpakt? Benader een vraagstuk eens vanuit een creatief perspectief, met een uitdagende vraag. Zonder oordeel, alles kan. Daag de deelnemers uit om tot zoveel mogelijk, onrealistische ideeën te komen. Kijk dan eens wat er aan lol gemaakt wordt. Maar ook… hoeveel vernieuwende ideeën ontstaan! In al die onrealistische ideeën zit een kern van haalbaarheid. Laat dat nu eens veel energie, plezier EN nieuwe oplossingen opleveren!

Gratis sessie

Direct meer interactie in jouw meeting!

Doe online mee op 9 december van 10.00-11.00

Online/offline meeten, trainen en samenkomen. Het is aan de orde van de dag. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelf gaat. Want het vergt best wel wat voor jou als sessieleider, manager of voorzitter. Hoe krijg je (alle!) deelnemers geactiveerd? Hoe houd je ze betrokken? Hoe krijg je de gewenste output? Meld je gauw aan voor deze gratis sessie ‘Direct meer interactie in jouw meetings’.

Mini training

Ontwikkel je faciliteer skills in 5 dagen!
29 november t/m 3 december - online

Merk je dat er meer te halen valt uit die bijeenkomsten, meetings of sessies? Voel je dat deelnemers wegzakken, de opbrengst tegenvalt en je in herhaling blijft vallen? Of vind je het iedere keer weer spannend om voor die groep te staan en mist het telkens weer om tot een goede voorbereiding te komen? Dan heb je nog wat winst te behalen! 

Tijdens deze gratis mini-training ontwikkel jij in rap tempo belangrijke oplossingen om écht tot meer opbrengst te komen en de tijd die iedereen erin steekt, dubbel en dwars terug te verdienen!

We starten op 29 november om 13.30 – 14.15 met een online kick off, dagelijkse tips, tricks en voorbeelden en sluiten op 3 december om 13.30 – 14.15 LIVE af met nog meer tips en natuurlijk Q&A!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

Alles kan, varieer er gerust op los!

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!