Smeed het ijzer als het heet is! Creëer commitment bij deelnemers

“Ik ben blij met jullie inzet en enthousiasme vandaag maar de échte vraag is: wat ga je ermee doen? Anders hebben we allemaal een leuke dag gehad maar verandert er verder helemaal niks. En hoe zonde zou dat zijn.”

Dit is meestal wat we zeggen aan het einde van een training of wanneer we een sessie faciliteren waarin de deelnemers geactiveerd moesten worden. Want we weten allemaal.. de wereld draait in rap tempo weer door na die sessie. Dus je moet wel héél gemotiveerd zijn om je voornemens en acties achteraf nog te gaan bepalen.

Pak die koe bij de horens!

Smeedt het ijzer wanneer het nog heet is! Een paar gezegdes die zo waar zijn als een koe (hoppa, en nog eentje). Vraag dus tijdens je sessie al om commitment. Laat je deelnemers niet alleen nadenken over wat ze als actiepunten meenemen maar laat ze dit ook opschrijven want wie schrijft die blijft (en nog eentje!).

En als je nog tijd hebt.. laat ze hun actiepunten ook onderling delen want vaak zie je dat men afspraken maakt om dingen samen uit te voeren (“O jij wil oefenen met Jamboard, ik ook, samen doen?”). Ook maakt dat de uitvoering net wat urgenter want je hebt dit naar buiten uitgesproken dus anderen zouden je hier zomaar op bevragen. Net wat meer die stok achter de deur! (ok, dit waren ze echt 😉 ).

En nu aan de slag met werkvorm 'Het drietje'!

Deze commiterende werkvorm speelt extra in op het laten zetten van een snelle eerste stap. Van giga korte termijn-acties tot langere termijnacties. Met dit drietje zet je je deelnemers goed aan het werk. Individueel, maar zet hem daarna ook zeker nog in als groep(je)!

Stappen:

 1. Geef alle deelnemers een A4tje en laat ze er 3 grote drieën op schrijven.
 2. Geef de instructie: “Iedere verandering begint met het zetten van een eerste stap. Tijd om die eerste, snelle stap te bepalen. En niet alleen die eerste, ook nog wat vervolgstappen. Op je a4tje staan 3 drieën. Zometeen ga je achter die drieën acties noteren. Waar ze voor staan? Van boven naar beneden:
 • Wat ga je binnen nu en 3 minuten doen als eerste actie? Dit hoeft geen grote stap te zijn, dat kan het blokken van tijd in je agenda zijn, een collega vragen om ondersteuning bij x, het formeren van een oefen- of overleggroepje etc. 
 • Wat ga je binnen 3 dagen doen aan acties?
 • Wat ga je binnen 3 weken doen aan acties?
Afbeelding1
 1. Geef een kleine 10 minuten de tijd om het drietje in te vullen waarbij de actie(s) van de eerste 3 minuten meteen mogen worden uitgevoerd.
 2. Klaar? Geef dan de deelnemers tijd om hun drietjes met elkaar te bespreken. Dit geeft nog wat extra commiterende kracht én mogelijk kunnen bepaalde acties samen worden uitgevoerd. Hoe je dit bespreken doet, bepaal jij:
  • Even gauw met de buurman/buurvrouw bespreken.
  • Drie- of viertallen bespreken staand in de ruimte.
  • Rondlopend door de ruimte waarbij je met minimaal 3 personen je drietje uit moet wisselen.

Dus zorg iedere bijeenkomst voor dat stukje commitment

Zodat er echt iets gaat veranderen en niet jij als organisator alles op moet pakken én overal achteraan kunt gaan. Dan kun je bij een volgende bijeenkomst daarbij ook nog hierop gemakkelijker doorpakken en maak je samen écht stappen. Succes!

Wij hebben diverse leuke werkvormen om acties te inventariseren op een snelle, leuke manier. Benieuwd? Kom naar een Grote Werkvormendag!

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!