“Ik ben blij met jullie inzet en enthousiasme vandaag maar de échte vraag is: wat ga je ermee doen? Anders hebben we allemaal een leuke dag gehad maar verandert er verder helemaal niks. En hoe zonde zou dat zijn.”
Dit is meestal wat we zeggen aan het einde van een training of wanneer we een sessie faciliteren waarin de deelnemers geactiveerd moesten worden. Want we weten allemaal.. de wereld draait in rap tempo weer door na die sessie. Dus je moet wel héél gemotiveerd zijn om je voornemens en acties achteraf nog te gaan bepalen.
Pak die koe bij de horens!
Smeedt het ijzer wanneer het nog heet is! Een paar gezegdes die zo waar zijn als een koe (hoppa, en nog eentje). Vraag dus tijdens je sessie al om commitment. Laat je deelnemers niet alleen nadenken over wat ze als actiepunten meenemen maar laat ze dit ook opschrijven want wie schrijft die blijft (en nog eentje!).
En als je nog tijd hebt.. laat ze hun actiepunten ook onderling delen want vaak zie je dat men afspraken maakt om dingen samen uit te voeren (“O jij wil oefenen met Jamboard, ik ook, samen doen?”). Ook maakt dat de uitvoering net wat urgenter want je hebt dit naar buiten uitgesproken dus anderen zouden je hier zomaar op bevragen. Net wat meer die stok achter de deur! (ok, dit waren ze echt 😉 ).
En nu aan de slag met werkvorm 'Het drietje'!
Deze commiterende werkvorm speelt extra in op het laten zetten van een snelle eerste stap. Van giga korte termijn-acties tot langere termijnacties. Met dit drietje zet je je deelnemers goed aan het werk. Individueel, maar zet hem daarna ook zeker nog in als groep(je)!
Stappen:
- Geef alle deelnemers een A4tje en laat ze er 3 grote drieën op schrijven.
- Geef de instructie: “Iedere verandering begint met het zetten van een eerste stap. Tijd om die eerste, snelle stap te bepalen. En niet alleen die eerste, ook nog wat vervolgstappen. Op je a4tje staan 3 drieën. Zometeen ga je achter die drieën acties noteren. Waar ze voor staan? Van boven naar beneden:
- Wat ga je binnen nu en 3 minuten doen als eerste actie? Dit hoeft geen grote stap te zijn, dat kan het blokken van tijd in je agenda zijn, een collega vragen om ondersteuning bij x, het formeren van een oefen- of overleggroepje etc.
- Wat ga je binnen 3 dagen doen aan acties?
- Wat ga je binnen 3 weken doen aan acties?

- Geef een kleine 10 minuten de tijd om het drietje in te vullen waarbij de actie(s) van de eerste 3 minuten meteen mogen worden uitgevoerd.
- Klaar? Geef dan de deelnemers tijd om hun drietjes met elkaar te bespreken. Dit geeft nog wat extra commiterende kracht én mogelijk kunnen bepaalde acties samen worden uitgevoerd. Hoe je dit bespreken doet, bepaal jij:
- Even gauw met de buurman/buurvrouw bespreken.
- Drie- of viertallen bespreken staand in de ruimte.
- Rondlopend door de ruimte waarbij je met minimaal 3 personen je drietje uit moet wisselen.
Dus zorg iedere bijeenkomst voor dat stukje commitment
Zodat er echt iets gaat veranderen en niet jij als organisator alles op moet pakken én overal achteraan kunt gaan. Dan kun je bij een volgende bijeenkomst daarbij ook nog hierop gemakkelijker doorpakken en maak je samen écht stappen. Succes!
Wij hebben diverse leuke werkvormen om acties te inventariseren op een snelle, leuke manier. Benieuwd? Kom naar een Grote Werkvormendag!
