Collega’s die elkaar niet begrijpen. Zich frustereren aan elkaar. Anders aan het werk zijn en niet goed communiceren? Herken je dit? Dan heb je nog een mooie (en super belangrijke) winst te behalen! Leer elkaar beter kennen en ontwikkel je als team met de DISC methodiek!
“Dat meen je niet, zijn we nu nog niet klaar? Ik geloof het wel met die komma’s op de juiste plek. Laten we weer lekker aan het werk gaan.” Jij was nog altijd bezig met de rapportages en vond het nog niet goed genoeg. Na een diepe zucht van jou droop ik enigszins gefrustreerd af…
Dat is me bijgebleven van mijn allereerste 'echte' baan met een duo-partner
Mijn duo-partner die compleet anders werkte dan dat ik deed en wat kostte zij me veel energie! Ondanks dat we het heel goed met elkaar konden vinden op persoonlijk vlak, voelde ik allerlei frustraties als we ergens samen aan moesten werken. En dat merkte ik vooral bij het schrijven van rapportages. Dit vond ik al taai en saai maar met een duo-partner als deze was het nog een helsere klus. Voor mij. Want zij dacht daar heel anders over en vond het juist fijn en belangrijk om haar werk goed vast te leggen. Deze motivatie zag ik pas een tijd later in, toen ik voor een dezelfde werkgever een DISC-test liet afnemen en meer inzicht kreeg in de verschillende mensen en profielen.
Het kwartje viel! Zij was knetterblauw en ik knalgeel. Hoe ver uit elkaar wil je het hebben?
Disc, testen, knetterblauw, knalgeel… wat betekent dat allemaal? De DISC is een profileringstheorie die ervan uit gaat dat jij als persoon een eigen profiel hebt. Bestaande uit een combinatie van de 4 zogenaamde ‘kleuren’ rood, geel, blauw en groen. Iedere combinatie heeft z’n eigen manier van communiceren en handelen.
Zie je dit, snap je dit? Dan ga je dit terugzien in je dagelijkse leven. Zowel privé als op je werk. Dan snap je wellicht waarom de ene persoon altijd het woord heeft in vergaderingen en een ander zelden iets zegt (behalve achter de koffie- automaat;) Dan snap je waarom de ene persoon loopt te miepen over protocollen en de ander zich daar geen ene moer van aantrekt. Maar bovenal snap je, dat als je anderen wil enthousiasmeren, motiveren of activeren, dat JIJ daar iets in te doen hebt.
Dat je op zoek mag of zelfs moet gaan naar de benadering en taal die past bij de ander.
Toen ik de DISC ging snappen en gebruiken begreep ik dat mijn (ex)duo-partner mij niet wilde pesten om zo lang mogelijk over die rapportage te doen. Ze wilde het gewoon correct doen! Voor haar is ‘goed werken’ belangrijker dan mijn ‘snelle werken’. En dat is beide prima. Een goed team bestaat juist uit verschillende kleuren. Maar dan is het wel essentieel dat zij elkaar begrijpen. En gebruik gaan maken van elkaars kwaliteiten en zo min mogelijk last hebben van elkaars verschillen.
Inmiddels zijn we zo fan van DISC dat we deze hebben ingebouwd in een laagdrempelig en energiek teamtraject. Om de individuen met focus op het team te ontwikkelen. Om ook jouw team inzicht te geven in eigen en elkaars kleuren. Om zo beter te gaan samenwerken en communiceren. Daar moet je volgens ons écht in investeren. En niet alleen met een leuke teamuitje (daar hebben we ons in een andere blog over uitgelaten;) maar echte onderlinge connecties en begrip. Dat gun je toch al je collega’s?
