Van irritatie naar begrip – de kleuren in jouw team

Collega’s die elkaar niet begrijpen. Zich frustereren aan elkaar. Anders aan het werk zijn en niet goed communiceren? Herken je dit? Dan heb je nog een mooie (en super belangrijke) winst te behalen! Leer elkaar beter kennen en ontwikkel je als team met de DISC methodiek!

“Dat meen je niet, zijn we nu nog niet klaar? Ik geloof het wel met die komma’s op de juiste plek. Laten we weer lekker aan het werk gaan.” Jij was nog altijd bezig met de rapportages en vond het nog niet goed genoeg. Na een diepe zucht van jou droop ik enigszins gefrustreerd af…

Dat is me bijgebleven van mijn allereerste 'echte' baan met een duo-partner

Mijn duo-partner die compleet anders werkte dan dat ik deed en wat kostte zij me veel energie! Ondanks dat we het heel goed met elkaar konden vinden op persoonlijk vlak, voelde ik allerlei frustraties als we ergens samen aan moesten werken. En dat merkte ik vooral bij het schrijven van rapportages. Dit vond ik al taai en saai maar met een duo-partner als deze was het nog een helsere klus. Voor mij. Want zij dacht daar heel anders over en vond het juist fijn en belangrijk om haar werk goed vast te leggen. Deze motivatie zag ik pas een tijd later in, toen ik voor een dezelfde werkgever een DISC-test liet afnemen en meer inzicht kreeg in de verschillende mensen en profielen.

Het kwartje viel! Zij was knetterblauw en ik knalgeel. Hoe ver uit elkaar wil je het hebben?

Disc, testen, knetterblauw, knalgeel… wat betekent dat allemaal? De DISC is een profileringstheorie die ervan uit gaat dat jij als persoon een eigen profiel hebt. Bestaande uit een combinatie van de 4 zogenaamde ‘kleuren’ rood, geel, blauw en groen. Iedere combinatie heeft z’n eigen manier van communiceren en handelen.

Zie je dit, snap je dit? Dan ga je dit terugzien in je dagelijkse leven. Zowel privé als op je werk. Dan snap je wellicht waarom de ene persoon altijd het woord heeft in vergaderingen en een ander zelden iets zegt (behalve achter de koffie- automaat;) Dan snap je waarom de ene persoon loopt te miepen over protocollen en de ander zich daar geen ene moer van aantrekt. Maar bovenal snap je, dat als je anderen wil enthousiasmeren, motiveren of activeren, dat JIJ daar iets in te doen hebt. 

Dat je op zoek mag of zelfs moet gaan naar de benadering en taal die past bij de ander.

Toen ik de DISC ging snappen en gebruiken begreep ik dat mijn (ex)duo-partner mij niet wilde pesten om zo lang mogelijk over die rapportage te doen. Ze wilde het gewoon correct doen! Voor haar is ‘goed werken’  belangrijker dan mijn ‘snelle werken’. En dat is beide prima. Een goed team bestaat juist uit verschillende kleuren. Maar dan is het wel essentieel dat zij elkaar begrijpen. En gebruik gaan maken van elkaars kwaliteiten en zo min mogelijk last hebben van elkaars verschillen.

Inmiddels zijn we zo fan van DISC dat we deze hebben ingebouwd in een laagdrempelig en energiek teamtraject. Om de individuen met focus op het team te ontwikkelen. Om ook jouw team inzicht te geven in eigen en elkaars kleuren. Om zo beter te gaan samenwerken en communiceren. Daar moet je volgens ons écht in investeren. En niet alleen met een leuke teamuitje (daar hebben we ons in een andere blog over uitgelaten;) maar echte onderlinge connecties en begrip. Dat gun je toch al je collega’s?

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!