Hoe je energizers inzet zónder weerstand en mét succes (met gratis mini-ebook!)

“Jeetje wat kinderachtig! Kunnen we niet gewoon doorgaan met serieuze zaken?”

“Een energizer? Als we maar geen gek beweegspelletje hoeven te doen!”

“Even leuk in een kring gaan staan? Wat een onzin, we hebben belangrijke zaken te bespreken.”

Je hoort het de mensen denken als jij een energizer op je programma hebt staan. Maar niet getreurd. Wij staan al jaren voor groepen en zetten keer op keer energizers zónder weerstand en mét succes in. Hoe? Daarvoor delen we in dit mini-ebook de meest cruciale tips én succeswerkvormen. Daar gaan we!

1. Vermijd het woord ‘energizer’

Zodra je het woord ‘energizer’ laat vallen gebeurt er iets in de ruimte. Veelal gaan de schouders omhoog van spanning, ontstaat er geroezemoes met “Daar heb ik toch helemaal geen zin in” of “Wat kinderachtig” en stapt men achteruit om af te haken en volledig te verzanden in weerstand. Dat kun je gemakkelijk oplossen! In plaats van te benoemen ‘dat jullie een energizer gaan doen’ breng je het anders. Door het woord ‘energizer’ te vermijden en in plaats daarvan uit te leggen waarmee je de groep gaat helpen. Zie de volgende tip!

2. Leg uit wat het effect is

Vaak denken mensen dat energizers ingezet worden voor ‘de leuk’. Maar nee, energizers hebben een heel duidelijk doel. Namelijk het helpen van het brein in het ontvangen en verwerken van alles wat tijdens de sessie de revue passeert. Een concentratieboog duurt namelijk maar 20-30 minuten. Dit betekent dat het brein na die tijd het steeds zwaarder krijgt om alles te onthouden. Belangrijk dus dat jij op gezette tijden de concentratieboog gaat doorbreken met iets anders. Bijvoorbeeld met een energizer.

Je hebt net gelezen dat je bij het introduceren van een energizer het woord ‘energizer’ het beste kunt vermijden. Je zou het bijvoorbeeld als volgt kunnen introduceren: “Na een tijd van informatie zenden en jullie breinen flink uit te dagen alles op te nemen, ga ik jullie helpen om weer open te staan voor een volgend blok aan inhoud. We stappen even uit het passieve luisteren en gaan iets doen waar het brein blij van wordt zodat jullie fris en fruitig weer door kunnen”.

3. Stem af op je doelgroep

De ene doelgroep is de andere niet. Gelukkig heb je werkvormen in verschillende varianten. Van hilarische spelletjes tot breinbrekers, van veilige stille oefeningen tot beweeglijke gekkigheid. Afhankelijk van je doelgroep kies je soms veiliger en soms wat gewaagder. Cruciaal hierin zijn de timing van inzet én je eigen zelfvertrouwen. En laat dit nou precies de laatste 2 tips zijn😉

Deze laatste tips ook lezen? En direct aan de slag? Download dan nu het mini-ebook met tips én 6 fijne energizers!

Nog meer lezen en leren?

Nog meer lezen over wat je kunt doen om weerstand tegen te gaan in je bijeenkomst? Lees dan vooral deze blog!

Liever de werkvormen ervaren? Doe dan mee met een Werkvormendag? Alle data en smaakjes vind je hier!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeën komen uit jouw (kleine of grote) brainstormmomenten? Zit er weinig energie en creativiteit in de ideeën en oplossingen? Dan heb je wellicht aan de voorkant te weinig geïnvesteerd in het brein van de deelnemers. Huh, brein? Jazeker!

 

Wil je komen tot goeie ideeën en oplossingen dan heb je aan de voorkant enkele stappen te doorlopen die het brein van je deelnemers klaar stomen voor de ideeëngeneratie. Stappen die gegarandeerd de creatieve output ten goede komen. In dit PDF lees je welke stappen dit zijn.

Brainstormen zal nooit meer hetzelfde zijn! (gelukkig maar :) )

 

Veel leer- en leesplezier!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!