“Ik vond het wel spannend of jullie opzet ging werken maar ik ben blij verrast. Ik was een beetje bang voor weerstand.” Dit zei bestuurder Kees gisteren na de 3e van 4 creatieve sessies die werden georganiseerd om input te vergaren voor het nieuwe beleidsplan.
En tuurlijk, dit maken we vaker mee; opdrachtgevers die ons het vertrouwen geven om op onze manier een bijeenkomst te ontwerpen en te faciliteren maar die tegelijkertijd ook een beetje huiverig zijn voor hoe het ontvangen wordt. Is dat raar? Nee natuurlijk niet. Als je dingen ‘anders gaat doen’ dan zullen de mensen daar wat van vinden. En dat kan positief zijn maar ook negatief.
Onze (ont)wapens
“Maar jullie zullen af en toe toch wel stuiten op weerstand? De plank mis slaan?” Nou nee, dat gebeurt echt maar zeer zelden. Hoe dat kan? Wij weten wat wij doen. Wij nemen namelijk een paar belangrijke zaken mee die allen tesamen een ontwapenend effect hebben:
1. Onze opbouw
Onze gedegen opbouw van een bijeenkomst is cruciaal. Bereid vanaf de eerste minuut de bijeenkomst voor om mensen te helpen landen in de sessie of sterker nog, begin al voordat je begonnen bent. Hierdoor zullen zaken nooit ‘koud vallen’. Start bijvoorbeeld altijd, ja echt altijd, met een kennismakende/verbindende oefening. Hier lees en vind je er!
2. Onze objectieve pet
Want vreemde ogen dwingen, ja echt! Wij kunnen als externe facilitators (en al helemaal als duo want wij zien samen nog zoveel meer) gemakkelijker dingen benoemen en objectief benaderen. Het is zoals het is, vaak letterlijk. Waarmee we niet willen zeggen dat alles zomaar op tafel te gooien is, daar zouden we een heel nieuw blog over kunnen schrijven ;).
3. Onze aanstekelijke energie en enthousiasme
Wist je dat energie besmettelijk is? Dat het enthousiasme dat jij uitstraalt voor de groep letterlijk over te brengen is en het energieniveau van de groep kan opkrikken? Een heel krachtig en eenvoudig instrument om een groep geactiveerd en betrokken te houden dus: je eigen houding! Zo zeggen we vaker: ‘De energie die jij als facilitator iets geeft zal de energie zijn die iets heeft’!
4. Onze humor
Wat werkt ontspannender dan een lach? Een zwaar onderschat element om juist met humor en de lucht die je brengt, goede gedegen discussies te kunnen voeren. Lachen gaat goed samen met serieus overleggen. Sterker nog, als je echt met elkaar kunt lachen, kun je elkaar ook aanspreken en met elkaar in discussie. Humor en plezier zijn een superkrachtig instrument, daar vertellen we hier meer over.
5. Onze antennes
Het is natuurlijk ook onwijs belangrijk om goed te overzien wat er allemaal speelt en gebeurt in de groep. Die voelsprieten, die fijne antennes kunnen scherp zien wat de dynamiek is en wat er nodig is.
TIP: vraag het de groep met deze snelle evaluatievorm
Het is aan te raden om een sessie altijd te evalueren. Daar zijn tal van methodes voor. Onderstaande actieve aanpak (vouwen, schrijven, bewegen) zorgt voor afwisseling, energie en plezier en wordt vaak erg goed gewaardeerd.
1. Geef iedere deelnemer een A4tje en laat hen hiervan een vliegtuig vouwen (doe eventueel voor hoe dit moet).
2. Daarna dienen de deelnemers op het vliegtuig het volgende te schrijven:
· Flank: een kreet over de dag/training/sessie
· Vleugel 1: een tip
· Vleugel 2: een top
3. Iedereen klaar? Tel dan af en laat iedereen zijn/haar vliegtuigje naar je toegooien.
4. Lees een paar vliegtuigjes voor (en neem de rest mee om rustig te bekijken en conclusies uit te trekken).
- Je kunt deze evaluatie ook uitvoeren door een contest te doen wie het verste kan gooien. Lees het verst gegooide vliegtuig als eerste voor.
- Een snellere variant? Je maakt het makkelijker en sneller als je iedereen een tip en een top op een briefje of post-it laat schrijven. Maak van het briefje een prop en laat naar je toegooien. Dan noem je deze oefening ‘de sneeuwstorm’ 😊
En dan het allerbelangrijkste: Vertrouw op jezelf
Vertrouwen is iets wat wij altijd vragen van een opdrachtgever. Omdat wij weten wat we doen. Dat wij zorgen voor succes. Daar hebben we al een hele weg voor af mogen leggen en daar kunnen we echt voor staan. Spannend? Tuurlijk. Maar daarna o zo fijn:)
Ook leren?
Wil jij ook je facilitatieskills ontwikkelen? Die eerste stappen zetten om bijeenkomsten meer plezier, energie en effect te geven? Kom dan tips, tricks en werkvormen vergaren tijdens onze Grote Werkvormendag!