Wat te doen tegen weerstand in je bijeenkomst

“Ik vond het wel spannend of jullie opzet ging werken maar ik ben blij verrast. Ik was een beetje bang voor weerstand.” Dit zei bestuurder Kees gisteren na de 3e van 4 creatieve sessies die werden georganiseerd om input te vergaren voor het nieuwe beleidsplan.

En tuurlijk, dit maken we vaker mee; opdrachtgevers die ons het vertrouwen geven om op onze manier een bijeenkomst te ontwerpen en te faciliteren maar die tegelijkertijd ook een beetje huiverig zijn voor hoe het ontvangen wordt. Is dat raar? Nee natuurlijk niet. Als je dingen ‘anders gaat doen’ dan zullen de mensen daar wat van vinden. En dat kan positief zijn maar ook negatief.

Onze (ont)wapens

“Maar jullie zullen af en toe toch wel stuiten op weerstand? De plank mis slaan?” Nou nee, dat gebeurt echt maar zeer zelden. Hoe dat kan? Wij weten wat wij doen. Wij nemen namelijk een paar belangrijke zaken mee die allen tesamen een ontwapenend effect hebben:

1. Onze opbouw

Onze gedegen opbouw van een bijeenkomst is cruciaal. Bereid vanaf de eerste minuut de bijeenkomst voor om mensen te helpen landen in de sessie of sterker nog, begin al voordat je begonnen bent. Hierdoor zullen zaken nooit ‘koud vallen’. Start bijvoorbeeld altijd, ja echt altijd, met een kennismakende/verbindende oefening. Hier lees en vind je er!

2. Onze objectieve pet

Want vreemde ogen dwingen, ja echt! Wij kunnen als externe facilitators (en al helemaal als duo want wij zien samen nog zoveel meer) gemakkelijker dingen benoemen en objectief benaderen. Het is zoals het is, vaak letterlijk. Waarmee we niet willen zeggen dat alles zomaar op tafel te gooien is, daar zouden we een heel nieuw blog over kunnen schrijven ;). 

3. Onze aanstekelijke energie en enthousiasme

Wist je dat energie besmettelijk is? Dat het enthousiasme dat jij uitstraalt voor de groep letterlijk over te brengen is en het energie niveau van de groep kan opkrikken? Een heel krachtig en eenvoudig instrument om een groep geactiveerd en betrokken te houden, je eigen houding! Zo zeggen we vaker: ‘De energie die jij als facilitator iets geeft zal de energie zijn die iets heeft’!

4. Onze humor

Want wat werkt ontspannender dan een lach? Een zwaar onderschat element om juist met humor en de lucht die je brengt, goede gedegen discussies te kunnen voeren. Lachen gaat goed samen met serieus overleggen. Sterker nog, als je echt met elkaar kunt lachen, kun je elkaar ook aanspreken en met elkaar in discussie. Humor en plezier zijn een superkrachtig instrument, daar vertellen we hier meer over. 

5. Onze antennes

Het is natuurlijk ook onwijs belangrijk om goed te overzien wat er allemaal speelt en gebeurd in de groep. Die voelsprieten, die fijne antennes kunnen scherp zien wat er gebeurt en wat er nodig is. Hoe je daar vervolgens mee omgaat is voor iedere situatie afhankelijk dus daar is helaas geen pasklaar antwoord op.

Vraag het de groep met deze snelle evaluatie werkvorm

Dit is een leuke en interactieve manier om een bijeenkomst af te sluiten en te evalueren. Zo kun je mooi voor jezelf en de opdrachtgever checken hoe het gegaan is. De actieve aanpak (vouwen, schrijven, bewegen) zorgt voor afwisseling, energie en plezier.

1.      Geef iedere deelnemer ene A4tje en laat hen hiervan een vliegtuig vouwen (doe eventueel voor hoe dit moet).

2.      Daarna dienen de deelnemers op het vliegtuig het volgende te schrijven:

·        Flank: een quote van de dag/training/sessie

·        Vleugel 1: een tip

·        Vleugel 2: een top

3.      Iedereen klaar? Tel dan af en laat iedereen zijn/haar vliegtuigje naar je toegooien.

 

4.      Lees een paar vliegtuigjes voor.

 • Je kunt deze evaluatie ook uitvoeren door een contest te doen wie het verste kan gooien. Lees het verst gegooide vliegtuig als eerste voor.
 • Een snellere variant? Je maakt het makkelijker en sneller als je iedereen een tip en een top op een briefje of post-it laat schrijven. Maak van het briefje een prop en laat naar je toegooien. Dan noem je deze oefening ‘de sneeuwstorm’ 😊

En dan het allerbelangrijkste: Vertrouw op jezelf

Vertrouwen is iets wat wij altijd vragen van een opdrachtgever. Omdat wij weten wat we doen. Dat wij zorgen voor succes. Daar hebben we al een hele weg voor af mogen leggen en daar kunnen we echt voor staan. Spannend? Tuurlijk. Maar daarna o zo fijn:)

Ook leren?

Wil jij ook je facilitatieskills ontwikkelen? Die eerste stappen zetten om bijeenkomsten meer plezier, energie en effect te geven? Kom dan tips, tricks en werkvormen vergaren tijdens onze Grote Werkvormendag!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeën komen uit jouw (kleine of grote) brainstormmomenten? Zit er weinig energie en creativiteit in de ideeën en oplossingen? Dan heb je wellicht aan de voorkant te weinig geïnvesteerd in het brein van de deelnemers. Huh, brein? Jazeker!

 

Wil je komen tot goeie ideeën en oplossingen dan heb je aan de voorkant enkele stappen te doorlopen die het brein van je deelnemers klaar stomen voor de ideeëngeneratie. Stappen die gegarandeerd de creatieve output ten goede komen. In dit PDF lees je welke stappen dit zijn.

Brainstormen zal nooit meer hetzelfde zijn! (gelukkig maar :) )

 

Veel leer- en leesplezier!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!