Zijn we niet allemaal een beetje besmet? Jazeker! We zijn allemaal besmet! Besmet met de zogenaamde ‘vloek van kennis’. Wat we daarmee bedoelen? Als we het hebben over ons werk of onze passies, dan willen we uit ons enthousiasme vaak téveel daarvan overbrengen. En dus gaan we vertellen. En nog meer vertellen. Misschien zelfs ratelen! En dat is jammer want hoe positief ook (je hebt vast veel kennis en ervaring over de materie over te brengen) het is vaak niet effectief. Je hebt in een van onze eerdere blogs kunnen lezen dat oneindig zenden niet werkt. Dat kan het brein van de luisteraar gewoonweg niet aan en daarmee verspil jij zeker 80% van je tijd. Hoe je wel effectief je boodschap overdraagt, dat vertel ik je in deze blog!
Besmet met de zogenaamde 'vloek van kennis''
Je kunt heeeeel veel kennis hebben, onwijs gepassioneerd zijn en daar iedereen in willen meenemen… toch verlies je je luisteraars gaandeweg je verhaal. En dat komt dus door hun brein. Het brein haakt af omdat de concentratieboog van ons brein na 20 minuten drastisch omlaag dendert. Met andere woorden: het lukt niet meer om te luisteren en de materie op te slaan. Laat staan dat ze de boodschap kunnen vertalen naar eigen motivatie en activatie
Wat jij te doen hebt is de inhoud van jouw presentatie tot leven te wekken en interactiever te maken. Want hoe meer interactie hoe vaker die concentratieboog wordt geprikkeld en in plaats van dat deze naar beneden dendert vangt ie opnieuw aan.
Geen dipjes dus! Hoe je dat doet? Nou zo bijvoorbeeld!
- Fake news. Geef iedere deelnemer een bordje (of post-it) met daarop de tekst ‘fake news’ en neem in je presentatie (of een deel daarvan) enkele fake-feiten op. Geef voor je presentatie de instructie dat de deelnemers bij alles waarvan ze denken dat het ‘fake’ is hun bordje omhoog mogen houden. Geef ook aan of je tjjdens of na je ingaat op de fake-elementen die je in je verhaal had opgenomen. Op deze manier luisteren je deelnemers met meer betrokkenheid en beklijft de materie beter omdat je er een ervaring van hebt gemaakt. Dat dit belangrijk is hebben we je in dit blog verteld. Liever op zijn Nederlands? ‘Waar’ en ‘niet waar’ als bordjes mag natuurlijk ook 😉
- De Bingokaart. Maak voor iedere deelnemer een bingokaart met 9 lege vakken (of laat iedereen een raster tekenen van 2 horizontale en 2 verticale strepen waardoor er ook 9 invulvakken ontstaan. Geef deelnemers voor de presentatie (of een deel daarvan) de opdracht om hierin 9 woorden te noteren waarvan zij denken dat die voorkomen in de komende presentatie. Voor de slimmeriken: lidwoorden en andere betekenisloze woorden zijn verboden;) Laat de deelnemers vervolgens tijdens de presentatie alle woorden afvinken die ze horen. Wie heeft als eerste zijn/haar kaart afgestreept en scoort er bingo? De volledige uitleg met varianten vind je in ons e-book en ervaar je tijdens een Grote Werkvormendag.
- De Quiz. Klinkt bekend, is ook bekend, maar nog steeds heel effectief. Hak je presentatie op in blokken en eindig ieder blok met 2 of 3 quizvragen (bijvoorbeeld multiple choice of waar/niet waar). Op deze manier herhaal je spelenderwijs alle informatie en maak je er een beleving van. Op die manier doorbreek je de concentratieboog en verhoog je de effectiviteit van je gezonden materie. Extra toevoeging, laat iedereen turven hoeveel antwoorden ze goed ze hadden. Wie had de meeste antwoorden goed en is de winnaar? En wat is de prijs? 🙂
- Wat vind jij? Een simpele vraag die we veel te weinig stellen in onze presentatie maar die o zo effectief is. Geef de deelnemers gedurende de presentatie regelmatig tijd om met de buurvrouw of -man te sparren over wat ze van het betreffende onderdeel vonden. Wissel vragen af als: “Wat viel je op? Wat verraste jou het meeste? Wat wist je wel al/nog niet? Wat bevestigt voor jou iets?” Bij een kleine club kun je er eventueel voor kiezen wat gedachtes tussentijds plenair op te halen om de boel levendiger te maken. Of nog beter, laat je deelnemers niet uitwisselen met degene naast zich maar opstaan, rondlopen en iemand treffen om de opdracht mee uit te voeren. Op die manier creëer je beweging in je lijf is en dat is dan weer ‘beweging in je brein’, extra effectief!
- En nog een laatste, het Kwadrant. In deze andere blog vind je alle informatie en uitleg over deze werkvorm die op vele verschillende manieren inzetbaar is. Vooraf, tijdens of na je presentatie kun je op een eenvoudige, visuele manier informatie ophalen. Handig voor jou om feedback te ontvangen, superfijn voor de deelnemers dat ze worden betrokken bij de materie.
Wil je nóg meer tips, tricks en werkvormen? Kom naar één van onze werkvormendagen en leer en ervaar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jouw presentaties en sessies effectiever worden en deelnemers met energie(!) de ruimte verlaten. Of start gelijk met onze e-learning.