Wek de inhoud van je presentatie tot leven!

De vloek van kennis kun je aanpakken door je presentatie tot leven te wekken. Betrek deelnemers bij je verhaal en zorg ervoor dat het echt beklijfd.

Zijn we niet allemaal een beetje besmet? Jazeker! We zijn allemaal besmet! Besmet met de zogenaamde ‘vloek van kennis’. Wat we daarmee bedoelen? Als we het hebben over ons werk of onze passies, dan willen we uit ons enthousiasme vaak téveel daarvan overbrengen. En dus gaan we vertellen. En nog meer vertellen. Misschien zelfs ratelen! En dat is jammer want hoe positief ook (je hebt vast veel kennis en ervaring over de materie over te brengen) het is vaak niet effectief.  Je hebt in een van onze eerdere blogs kunnen lezen dat oneindig zenden niet werkt. Dat kan het brein van de luisteraar gewoonweg niet aan en daarmee verspil jij zeker 80% van je tijd. Hoe je wel effectief je boodschap overdraagt, dat vertel ik je in deze blog!

Besmet met de zogenaamde 'vloek van kennis''

Je kunt heeeeel veel kennis hebben, onwijs gepassioneerd zijn en daar iedereen in willen meenemen… toch verlies je je luisteraars gaandeweg je verhaal. En dat komt dus door hun brein. Het brein haakt af omdat de concentratieboog van ons brein na 20 minuten drastisch omlaag dendert. Met andere woorden: het lukt niet meer om te luisteren en de materie op te slaan. Laat staan dat ze de boodschap kunnen vertalen naar eigen motivatie en activatie

Wat jij te doen hebt is de inhoud van jouw presentatie tot leven te wekken en interactiever te maken. Want hoe meer interactie hoe vaker die concentratieboog wordt geprikkeld en in plaats van dat deze naar beneden dendert vangt ie opnieuw aan.

Geen dipjes dus! Hoe je dat doet? Nou zo bijvoorbeeld!

  1. Fake news. Geef iedere deelnemer een bordje (of post-it) met daarop de tekst ‘fake news’ en neem in je presentatie (of een deel daarvan) enkele fake-feiten op. Geef voor je presentatie de instructie dat de deelnemers bij alles waarvan ze denken dat het ‘fake’ is hun bordje omhoog mogen houden. Geef ook aan of je tjjdens of na je ingaat op de fake-elementen die je in je verhaal had opgenomen. Op deze manier luisteren je deelnemers met meer betrokkenheid en beklijft de materie beter omdat je er een ervaring van hebt gemaakt. Dat dit belangrijk is hebben we je in dit blog verteld. Liever op zijn Nederlands? ‘Waar’ en ‘niet waar’ als bordjes mag natuurlijk ook 😉
  1. De Bingokaart. Maak voor iedere deelnemer een bingokaart met 9 lege vakken (of laat iedereen een raster tekenen van 2 horizontale en 2 verticale strepen waardoor er ook 9 invulvakken ontstaan. Geef deelnemers voor de presentatie (of een deel daarvan) de opdracht om hierin 9 woorden te noteren waarvan zij denken dat die voorkomen in de komende presentatie. Voor de slimmeriken: lidwoorden en andere betekenisloze woorden zijn verboden;) Laat de deelnemers vervolgens tijdens de presentatie alle woorden afvinken die ze horen. Wie heeft als eerste zijn/haar kaart afgestreept en scoort er bingo? De volledige uitleg met varianten vind je in ons e-book en ervaar je tijdens een Grote Werkvormendag.
  1. De Quiz. Klinkt bekend, is ook bekend, maar nog steeds heel effectief. Hak je presentatie op in blokken en eindig ieder blok met 2 of 3 quizvragen (bijvoorbeeld multiple choice of waar/niet waar). Op deze manier herhaal je spelenderwijs alle informatie en maak je er een beleving van. Op die manier doorbreek je de concentratieboog en verhoog je de effectiviteit van je gezonden materie. Extra toevoeging, laat iedereen turven hoeveel antwoorden ze goed ze hadden. Wie had de meeste antwoorden goed en is de winnaar? En wat is de prijs? 🙂
  1. Wat vind jij? Een simpele vraag die we veel te weinig stellen in onze presentatie maar die o zo effectief is. Geef de deelnemers gedurende de presentatie regelmatig tijd om met de buurvrouw of -man te sparren over wat ze van het betreffende onderdeel vonden. Wissel vragen af als: “Wat viel je op? Wat verraste jou het meeste? Wat wist je wel al/nog niet? Wat bevestigt voor jou iets?” Bij een kleine club kun je er eventueel voor kiezen wat gedachtes tussentijds plenair op te halen om de boel levendiger te maken. Of nog beter, laat je deelnemers niet uitwisselen met degene naast zich maar opstaan, rondlopen en iemand treffen om de opdracht mee uit te voeren. Op die manier creëer je beweging in je lijf is en dat is dan weer ‘beweging in je brein’, extra effectief!
  1. En nog een laatste, het Kwadrant. In deze andere blog vind je alle informatie en uitleg over deze werkvorm die op vele verschillende manieren inzetbaar is. Vooraf, tijdens of na je presentatie kun je op een eenvoudige, visuele manier informatie ophalen. Handig voor jou om feedback te ontvangen, superfijn voor de deelnemers dat ze worden betrokken bij de materie.

Wil je nóg meer tips, tricks en werkvormen? Kom naar één van onze werkvormendagen en leer en ervaar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jouw presentaties en sessies effectiever worden en deelnemers met energie(!) de ruimte verlaten. Of start gelijk met onze e-learning.

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

  1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
  2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
    Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
  1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

  1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
  2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
  3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
  4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
  5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

  • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
  • Wat missen we nog?
  • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

  1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
  2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

  1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
  2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
  3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

  1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
  2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!