Teambuilding: van high tea naar high team!

“Jongens, we hebben nog budget voor teambuilding, wat zullen we gaan doen?” “Hoeveel budget hebben we?” “25 euro per persoon, inclusief lunch.”

Teambuilding. Het wordt vaak verward met ‘teamuitje’. En dat is jammer want ‘teambuilding’ is zoveel meer dan die BBQ, solexfietsen of high tea waarbij ‘dezelfde mensen over dezelfde dingen praten’.  

Een teamuitje zal zorgen voor plezier, verbinding en het creëren van leuke herinneringen. Terwijl teambuilding datzelfde doet plus zoveel méér. Bij teambuilding kijk je naar de lange termijn want het woord zegt het al: ‘team-building’ oftewel bewust bouwen aan het team.

 • Om elkaar beter te leren kennen, als persoon en als professional.
 • Om effectiever en transparanter te kunnen communiceren.
 • Om productiever te kunnen werken.

Teambuilding is wat ons betreft dus niet ‘het standaard jaarlijkse uitje tegen een schamel budget’.

Wil je structureel iets veranderen in je team dan staat teambuilding een aantal keren per jaar op de agenda en dus ook op de begroting. Zorg ieder jaar voor een plan om gezamenlijk te werken aan het steviger worden van het team én van de individuen. Op die manier werk je aan resultaten op de lange termijn. Een kleine greep uit het assortiment:

 1. Lager ziekteverzuim. Uit onderzoek blijkt dat als collega’s elkaar beter kennen, ze ook meer begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Dit is met name waardevol in periodes dat elkaar steunen in moeilijkere tijden belangrijk is. Dus maak van de werkomgeving een veilige plek waar je jezelf kunt zijn, collega’s voor elkaar klaar staan en er naar je geluisterd wordt. In goede én in minder goede tijden.
 2. Hogere productiviteit. Een goeie teambuilding zoomt in op kwaliteiten en talenten van de collega’s. Door die naar boven te halen en te gaan benutten zullen de mensen zich meer van waarde voelen en beter tot hun recht komen. Want wie voelt dat niet: als je werk doet waar je goed in bent, dan ga je vliegen!
 3. Een verbetering van de sfeer. Een goeie teambuilding gaat verder dan het traject zelf. Het slaat over naar de dagelijkse werkvloer. Er is meer gezelligheid én er wordt meer gelachen. En dat laatste is van groot belang. Waarom? Lachen stimuleert de verbinding tussen mensen én lachen ontspant. Wederom facetten die onmisbaar zijn in een productieve en stimulerende werkomgeving. Geef hier ruimte aan. Als je van ieder uur 5 minuten mag lachen, dan krijg je in de overige 55 minuten gegarandeerd meer gedaan.

Meer dan genoeg redenen om het teamuitje eens in te kleuren met échte teambuilding.  Goodbye high tea, hello high team!

Duidelijk, het waarom heb je in de smiezen. In dit stuk lees je meer over hoe je dan van irritatie naar begrip kunt gaan. Wij hebben daar de DISC methodiek onder gelegd en een ware DISCotheek ontwikkeld, op onze manier natuurlijk ;). Om tot echte connecties te komen, om als team sterk te staan, échte samenwerking! Die investering verdien je dik en dubbel dwars, naast die voortaan vrolijke gezichten van alle collega’s.   

Zoek je teambuilding op de Sessiemakersmanier? Op een energieke manier gaan wij écht met jouw team aan de slag in onze DISC-o-teek een dag/traject om jezelf en je collega’s beter te leren kennen aan de hand van de kleurenprofilering DISC. Lees hier een korte impressie.

Wil je (ook) zelf aan de slag met jouw team? Doe dan mee met onze e-learning waarin verbinding een grote rol speelt. Hierin leer je allerlei tips en tricks om te komen tot een sterker team. Werkvormen voor teamsessies ontdek je via de Grote Werkvormendag

Meer weten? Stuur gauw een mailtje naar hallo@sessiemakers.nl

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeën komen uit jouw (kleine of grote) brainstormmomenten? Zit er weinig energie en creativiteit in de ideeën en oplossingen? Dan heb je wellicht aan de voorkant te weinig geïnvesteerd in het brein van de deelnemers. Huh, brein? Jazeker!

 

Wil je komen tot goeie ideeën en oplossingen dan heb je aan de voorkant enkele stappen te doorlopen die het brein van je deelnemers klaar stomen voor de ideeëngeneratie. Stappen die gegarandeerd de creatieve output ten goede komen. In dit PDF lees je welke stappen dit zijn.

Brainstormen zal nooit meer hetzelfde zijn! (gelukkig maar :) )

 

Veel leer- en leesplezier!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!