Onze favoriete digitale whiteboards: wat kunnen ze en welke kies je?

Digitale whiteboards. Je hebt er ONEINDIG veel. Maar hoe kies je nou de juiste? Wij zetten onze 2 meest gebruikte whiteboards voor je naast elkaar: Miro en Google Jamboard. Waarom kiezen wij voor 2 favoriete whiteboards? Omdat je zult zien dat er enorm veel verschillen zitten in de functionaliteiten, toepasbaarheid en gebruiksgemak van beide whiteboards. En dat betekent dat je voor de ene doelgroep en sessie gaat werken met bijvoorbeeld Miro en in een andere sessie is Jamboard weer meest passend.

Tool 1: Google Jamboard

Dit is een heel eenvoudig digitaal whiteboard. Beter nog: het is een digitale flip-over. Jamboard bestaat namelijk uit 20 losse flip-overvellen per ‘board’ en dat maakt dit whiteboard ideaal wanneer je bijvoorbeeld in groepjes wil werken. Ieder groepje krijgt dan toegang tot hetzelfde Jamboard maar elk groepje krijgt op dit board zijn eigen pagina. 

 

Realtime meekijken

Superhandig, maar van toepassing op ieder whiteboard, is dat je als facilitator realtime kunt meekijken wat er op het whiteboard gebeurt. Zie je volop post-its geplakt worden, dan weet je dat het goed gaat. Maar zie je bij een groepje nou niks verschijnen? Dan weet je dat je even langs moet gaan in de breakoutgroep om te checken of de opdracht helder is. En als iedereen klaar is? Dan kun jij je scherm met het whiteboard delen om plenair de resultaten te laten zien. 

 

Laagdrempelig

Jamboard is een eenvoudige, intuïtieve tool waarin weinig mogelijk is. En dat is op vele momenten erg fijn. Want wanneer je aan de slag gaat met personen die minder digitaal vaardig zijn is dit heel wenselijk. Je wil geen technisch gedoe of stress laten ontstaan. Eventueel met een 1-minuut-instructie of een opdrachtje vooraf durven wij te stellen: iedereen kan werken in Jamboard.

Interactie via Jamboard

Gratis

Ook heel fijn: Google Jamboard is gratis! Je vindt het programma binnen je Google-account. Dit laatste is een voorwaarde om een Jamboard te kunnen aanmaken. Hebben deelnemers ook een Google-account nodig om op Jamboard te kunnen werken? Nee. 

Nadeel

Is er dan geen enkel nadeel aan Jamboard. Zeker wel. De mogelijkheden zijn beperkt. Zo kun je geen linkjes of documenten uploaden op het bord (wel foto’s). Ook kun je je content niet ‘vastzetten’ waardoor er onbedoeld zaken verplaatst of verwijderd kan worden.

Wil je nu al weten hoe Jamboard werkt? Klik dan hier om het thema digitale tools (naast de 11 andere interessante thema’s) te checken in de e-learning, inclusief tutorials!

Tool 2: Miro

Miro is een oneindig digitaal whiteboard met oneindig veel mogelijkheden. Heel handig voor allerlei toepassingsmogelijkheden. We kunnen weinig bedenken wat NIET in Miro kan. Dat is dan ook meteen de keerzijde: je kunt als deelnemer letterlijk verdwaald raken en het overzicht verliezen. Daar zijn wel weer allemaal trucjes voor om dit te voorkomen maar daar moet jij en je deelnemers dan wel echt de basis-Miro-kennis en handigheid in hebben. 

 

Templates

Je kunt in Miro alle uploaden wat je wil. Ben je creatief, ook dan kun je je hart erin kwijt want je kunt allerlei moois ‘bouwen’. Maar wil je liever Miro zélf het werk laten doen? Dat kan. Miro bevat heel veel standaard templates, zodat je in een brainstorm, een SWOT analyse, een tijdlijn, een mindmap en ga zo nog maar heel lang door. Voor ieder moment vóór, tijdens én na een bijeenkomst, zijn er mogelijkheden om effectief in Miro te werken. 

En nog veel meer In Miro kun je nog veel meer. Zoals het instellen van een ‘afteltimer’, gebruik maken van een stemsysteem (ideaal tijdens brainstormen), een presentatie maken, video’s en foto’s uploaden enz. enz. En ja, ook met de gratis instap-versie kun je al behoorlijk veel van deze mogelijkheden gebruiken.

En nog veel meer

In Miro kun je nog veel meer. Zoals het instellen van een ‘afteltimer’, gebruik maken van een stemsysteem (ideaal tijdens brainstormen), een presentatie maken, video’s en foto’s uploaden enz. enz. En ja, ook met de gratis instap-versie kun je al behoorlijk veel van deze mogelijkheden gebruiken. 

 

Overweldigend

Je zult begrijpen dat je Miro echt moet leren kennen en veel moet oefenen, ontdekken en experimenteren voordat je ermee aan de slag kan. En je deelnemers? Als er enkel ‘een sticky geplakt’ hoeft te worden, dan is er geen voorbereiding nodig. Maar wil je dieper in Miro gaan werken? Dan is basiskennis echt vereist. 

 

Op een rijtje:

  • Beide zijn gratis, alleen Miro biedt veel meer functionaliteiten in de betaalde versie. 
  • Miro is oneindig qua grootte en mogelijkheden, Jamboard heeft (max 20) vellen en is intuïtief en eenvoudig.
  • Op Miro kun je alle informatie verzamelen en bundelen, Jamboard is beperkt.
  • Op beide tools wordt de input automatisch opgeslagen en is te downloaden als PDF. Je hebt dus meteen een naslagwerk.
  • Op Miro kun je alles uploaden. Van linkjes, afbeeldingen, bestanden, filmpjes. Op Jamboard kun je alleen afbeeldingen plakken.
  • We gebruiken Miro en Jamboard met deelnemers zowel synchroon (tijdens de bijeenkomst) als a-synchroon (voor- en na de bijeenkomst).

 

Tijdens onze workshop Digitale Tools ervaar je beide whiteboards op een laagdrempelige manier en ga je ze toepassen. Ideaal om te ontdekken welke tool bij jou en je doelgroep past. We bieden deze workshop en diverse anderen in-company aan. Meer informatie vind je hier.

 

Meteen aan de slag? Klik dan hier voor onze e-learning ‘Effectievere en energiekere sessies!’. 

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

  1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
  2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
    Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
  1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

  1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
  2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
  3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
  4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
  5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

  • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
  • Wat missen we nog?
  • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

  1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
  2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

  1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
  2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
  3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

  1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
  2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!