Newsflash! Videobellen, digitaal bijeenkomen, online sessies; het blijft!

Online meeten. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden om werkafspraken, overleggen, borrels en bijeenkomsten te voeren in de welbekende ZOOM, TEAMS of andere platforms. De een hoopte er snel vanaf te zijn, voor de ander een geweldige oplossing om overal gemakkelijker bij te kunnen zijn.

Maar een dag vol met digitale meeting, overleggen en sessies is dat wel te doen? Want een feit is wel dat online meeten meer energie kost en minder interactie oplevert. Ons brein heeft namelijk harder te werken, omdat we alles uit dat ene scherm moeten halen. Dat vraagt dus een eenzijdig perspectief lichamelijk gezien, maar geestelijk gezien ook veel meer in te kleuren en af te stemmen om te kunnen blijven volgen. Dat maakt dat online bijeenkomen minder effectief, minder energiek en minder interactief is gebleken, maar waar inmiddels juist des te grotere behoefte ligt om wel zo te organiseren.

Dus, dat kan anders. Sterker nog, dat MOET anders!

Want online meeten is zoals gezegd inmiddels een vast onderdeel van onze bedrijfsvoering, voor altijd op welke manier dan ook. Nu we eenmaal de smaak te pakken hebben zullen we vaker voor deze optie gaan kiezen. Tenzij, het intern echt niet lukt om dit GOED op te pakken. Want waar dien je overal rekening mee te houden? Wij hebben een aantal cruciale tips op een rijtje gezet (al zijn er nog veeeeel meer, maar begin hier eens mee 😉 ) om wél tot effectieve, online sessie te komen!

Check of deze 5 punten meegenomen zijn in jouw sessie en maak van toehoorders echte deelnemers!

 1. Check in – altijd! Zorg ervoor dat de mensen kunnen landen in jouw meeting. Want, iedereen komt ergens vandaan. Vaak is dat een net afgeronde digitale meeting die, als je pech hebt, door jouzelf op de laatste minuut is afgekapt om dat je door moest… Maar het kan ook een volle mailbox zijn waar je vol in zat, een ruzie thuis, een boodschappenlijstje dat je nog moet regelen. Wat dan ook, mensen moeten landen in jouw sessie en moeten geactiveerd worden om echt onderdeel te kunnen zijn. Hoe je dat doet? Klik hier voor een favoriete check in van ons 🙂
 1. Muziek! – zorg ervoor dat er tijdens de opening, tijdens de pauze en tijdens rustige werkmomenten een juist gekozen muziek speelt. Dit helpt het brein te ontspannen, in te checken in het moment en je beter te concentreren. We hebben een Energy en een Relaxed playlist voor je op Spotify die je zo kunt volgen en gebruiken :).
 1. De 80/20 regel – in een online én offline meeting van cruciaal belang. Pak 80 % voor de inhoud en pak 20% voor het begin en einde. Dit om in te checken, verbinding te leggen, af te ronden, uit te checken en eigenlijk nog meer! Dus stop niet al je tijd in het zenden van informatie, doen van mededelingen en verwerken van agendapunten. Je kunt wel willen dat je 100% van de tijd investeert in inhoud, maar komt het dan aan? Wij weten zeker van niet! Meer lezen over de 80/20 regel vind je in een compleet thema van onze e-learning; Energieke en effectieve sessies!
 1. Interactie = KEY. Zorg ervoor dat je deelnemers geen TOEHOORDERS zijn, maar DEELNEMERS. Oftewel, creëer interactie tussen de deelnemers en creëer interactie mt de materie. Zo voelt het brein zich ontspannen en kan het meedoen. We vinden allemaal dat de tijd sneller gaat als je meedoet, en toch blijven we met z’n allen heel veel tijd staan zenden. In deze blog vind je maar liefst 5 manieren om meer interactie te creëren!
 1. Een uitnodiging – want je kunt je deelnemers al activeren in jouw online sessie terwijl je nog niet eens begonnen bent. Zorg voor een goede, enthousiaste en duidelijke uitnodiging zodat de mensen weten dat ze op de juiste plek zullen zijn en ook al feeling krijgen met wat er komen gaat. Maar je kunt ze ook al iets vragen. Wij sturen regelmatig een digitaal whiteboard mee (Hier lees je meer over onze favoriete tools Google Jamboard en Miro) met een vraag of een actie. Zo kunnen we voorkennis ophalen, vragen zichtbaar maken of bijvoorbeeld al verbinding creëren.
Mini-training energieke en effectieve sessies

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeën komen uit jouw (kleine of grote) brainstormmomenten? Zit er weinig energie en creativiteit in de ideeën en oplossingen? Dan heb je wellicht aan de voorkant te weinig geïnvesteerd in het brein van de deelnemers. Huh, brein? Jazeker!

 

Wil je komen tot goeie ideeën en oplossingen dan heb je aan de voorkant enkele stappen te doorlopen die het brein van je deelnemers klaar stomen voor de ideeëngeneratie. Stappen die gegarandeerd de creatieve output ten goede komen. In dit PDF lees je welke stappen dit zijn.

Brainstormen zal nooit meer hetzelfde zijn! (gelukkig maar :) )

 

Veel leer- en leesplezier!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!