Hoe je van toehoorders nou eens deelnemers maakt

“Tell me and I forget, show me and I may remember, involve me and I will understand.”

Deze wijsheid van Confucius onderstreept wat het belang is van het betrekken van een deelnemers in een leer- of groeiproces. Helaas wordt het betrekken en activeren van deelnemers (oftewel toehoorders) vaak over het hoofd gezien en wordt er vervallen in zendpraatjes in de hoop deelnemers effectief te informeren, motiveren of te laten leren.

“Stop daarmee!” Zou Confucius zeggen.

En nu komt het probleem. Veel mensen vinden het veeeel te lastig om te stoppen met de zendpraatjes en over te stappen op een hoger doe-gehalte.

De grootste reden om in de zend-stand te blijven hangen is het verlies van controle.

Of beter gezegd: de ángst voor het verlies van controle. Stap je af van je vertrouwde manier van zenden en ga je meer de interactie opzoeken met je deelnemers dan kan dat je mogelijk onzeker maken. “Wat gaat er gebeuren? Wat als ze dingen gaan vragen waar ik geen antwoord op weet? Wat als het niet loopt zoals ik wil dat het loopt?”

Maar is dat een excuus om mensen plat te slaan met jouw detaildiarree? Confucius zou zeggen “Nee!”.

Ga het eens anders doen. Hier de meest cruciale stappen om je aan het werk te zetten:

 1. Loop de inhoud van je presentatie of sessie eens kritisch door en maak een Beslis welke inhoud er absoluut wél in moet en welke inhoud niet, of op een ander moment óf op een andere manier gezonden mag worden.
 2. Bedenk hoe je de gekozen inhoud tot leven wekt en de deelnemers hierin betrekt en activeert. Wij van Sessiemakers geloven uiteraard sterk in passende werkvormen. Denk bij het activeren van deelnemers bijvoorbeeld aan passende en verrassende dialoog- of reflectievormen. Er zijn tal van oefeningen en templates die jou helpen om sturing te geven aan dit proces.
 3. Begin klein. Je hoeft niet meteen je hele training om te gooien naar een complete apenkooi-aanpak.Zeker niet. Start klein en vervang een klein onderdeel door een dialoogvorm. Ervaar hoe het gaat en breid het zo steeds verder uit. Start eens met een leuke check-in oefening. Vervang een belangrijke boodschap met een passende illustrator. Eindig de sessie met een 2minuten-durende commitment-oefening (benieuwd wat in vredesnaam een commitmentoefening is? Lees het hier.) De keuze is reuze! En zal alles vlekkeloos lopen? Nee zeker niet. Maar durf te falen, ga op je gezicht, sta op en leer. Leer door te doen. Ook jij.

Eenvoudige maar doeltreffende werkvormen leer je tijdens onze Grote Werkvormendag. Deze is zowel in-company als op basis van open inschrijving te boeken.

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!