Hoe je jouw presentaties compleet verandert

Stel dat je 100 euro voorschiet aan je vriendin en maar 20 euro terugkrijgt.

Stel dat je 5 pizza’s bestelt en er wordt er maar eentje bezorgd.

Stel dat je 25 tulpenbollen plant en er komen er maar 5 omhoog?

Dat is een verval van 80% waar je (zonder plausibele reden) never nooit mee akkoord zou gaan.

En toch is dit wat er dagelijks gebeurt op menig werkvloer. In situaties wanneer we een ander iets willen laten leren. Want hoe pakken we dat meestal aan als we iemand iets willen laten leren of onthouden? We gaan praten en praten. Uitleggen. Een presentatie geven. Maar wat nou als ik zeg dat maar 20% van wat er wordt verteld wordt onthouden door de ander? Een verval van 80%. Die we wél accepteren. Waarom?

Even wat achtergrond…

De ‘Cone of experience’ is inmiddels een wijd-bediscussieerd model wat uitlegt hoe mensen effectief kunnen leren.

Met andere woorden: op welke manier kunnen ze het beste informatie kunnen verwerken en onthouden. En met slechts het ‘toehoren’ van informatie is dat een miezerige 20% van wat er wordt aangeboden. Wil je dit % verhogen dan dien je af te stappen van ‘passief zenden’ en je luisteraars ‘actief laten leren’. Hiermee wordt het volledige brein betrokken en is het beter in staat om de stof op te slaan.

Op de eigentijdse werkvloer is leren en activeren aan de orde van de dag in de talloze meetings, trainingen en andere bijeenkomsten. Maar hoe pas je de Cone of experience daarin toe?

Daar zijn tal van quick wins voor!

In onze trainingen nemen wij je hierin mee. We leren je hoe je van jouw meeting, training of bijeenkomst een rond geheel maakt waarin je deelnemers geen toehoorders maar écht ‘deelnemers’ zijn.

Met toepasbare en handige werkvormen die de mensen aanzetten tot actie. Door inhoud te combineren met spelen, oefenen, herhalen, bediscussiëren en reflecteren. Zodat dat hele brein wordt geprikkeld. Met als resultaat dat er veel effectiever en efficiënter wordt (samen)gewerkt. Dat je 5 pizza’s bestelt en dat er maar liefst 4 worden bezorgd? Hoe goed is dat? O nee, toch niet. Maar je snapt vast wat ik bedoel;)

Benieuwd hoe wij jouw medewerkers kunnen leren om van passief naar actief te gaan? Hoe je jouw saaie presentaties verandert in actieve doe-sessies? Tijdens een in-company Werkvormendag leer je alles over het voeren van energieke en effectieve bijeenkomsten met de inzet van activerende werkvormen. Lees hierover in onze brochure die je hier downloadt.

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Gratis sessie

Direct meer interactie in jouw meeting!

Doe online mee

Online/offline meeten, trainen en samenkomen. Het is aan de orde van de dag. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelf gaat. Want het vergt best wel wat voor jou als sessieleider, manager of voorzitter. Hoe krijg je (alle!) deelnemers geactiveerd? Hoe houd je ze betrokken? Hoe krijg je de gewenste output? Meld je gauw aan voor deze gratis sessie ‘Direct meer interactie in jouw meetings’.

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!