Lexa, maar dan anders! Waarom je een partner nodig hebt in facilitatieland.
Begonnen als zelfstandig facilitator heb ik (Kim, maar voor Hanneke precies hetzelfde gelukkig 😉 ) er toch voor gekozen om steeds minder vaak alléén voor de groep te staan. Ik sta steeds vaker als duo voor een sessie. En dat heeft tal van redenen. Redenen die voor mij én voor onze klanten belangrijk zijn. De 3 belangrijkste:
- Het kunnen improviseren wanneer zaken anders lopen dan bedacht.
Hoe vaak loopt je sessieplan (draaiboek) helemaal zoals je had bedacht? Inderdaad, zelden tot nooit. Om allerlei redenen.
De mens is onvoorspelbaar. Hoe je deelnemers reageren op je sessie is niet altijd volledig in te schatten. Ontstaat er discussie? Heeft men meer noodzaak aan breaks dan normaal gesproken? Is er meer sturing nodig om creativiteit op gang te brengen?
Maar meer nog is de techniek onvoorspelbaar. Naast de usual technische handelingen zoals het indelen van de breakout-rooms, het spotlighten van personen, reacties uit de chat behandelen, ontkom je ook niet aan af en toe een onverwacht issue. Per ongeluk de breakout-rooms wegklikken. Het delen van een presentatie die vervolgens vastloopt. De digitale tool die uit de lucht blijkt te zijn. We hebben het allemaal meegemaakt in onze sessies. En geloof me, al deze issues kun je niet allemaal snel en vlekkeloos oplossen als je middenin een werkvorm, een verhaal of een gesprek zit. Op dat soort momenten is het extra waardevol dat 1 iemand de lead heeft in de sessie (of afwisselend) en de ander zich kan richten op alle (verwachte en onverwachte) randzaken. Wel zo fijn voor jezelf, de klant én alle deelnemers.
- Met z’n tweeen zie je meer dan alleen
Een goede facilitator heeft flinke antennes. Antennes die gevoelig zijn voor sfeer, groepsdynamiek en het verwerken van alle inkomende informatie. Met z’n tweeën zie je nóg veel meer en dat komt allemaal ten goede van de sessie. Met z’n tweeen sparrend, overleggend, inschattend lukt het nóg beter om alle deelnemers te zien, gehoor te geven aan vragen, in te spelen op onverwachtse situaties of gesprekken en om processen aan te jagen waar nodig.
- Met z’n twee beleef je meer dan dubbel zoveel vreugde.
We ervaren het al jaren: “De energie die jij het geeft is de energie die een sessie heeft!” Ben je onzeker, slecht voorbereid of moe? Dan is dat voelbaar in de sessie. Gelukkig geldt het omgekeerde ook. De plezier die jij voelt, is het plezier die je deelnemers ook voelen. En met z’n tweeen ben je dubbel zo besmettelijk daar in. Als je goed op elkaar ingespeeld bent en je fladdert door een sessie, dan fladderen de deelnemers met gemak met je mee.
De eerste sessie die wij weer fysiek mochten draaien, bij ROOTS in Haaren, was de meest energieke en plezierige bijeenkomst die ik in maanden heb gehad. Ja, ik had het fysiek faciliteren ook echt gemist, maar jeetje wat is het extra leuk als je daar samen in los kunt. Meeliften op elkaars kennis, kunde en energie. Trots zijn op elkaars inbreng. Ruimte voelen voor grapjes omdat je niet de hele tijd in je eentje alles in de smiezen hoeft te houden. Tevreden terug kijken op die aanvulling van de ander.
Nadelen
Heeft duofacilitatie ook nadelen? Natuurlijk! Als eerste het kostenplaatje voor de klant. Dubbele facilitatie zijn natuurlijk meer uren voor de klant. Maar…ook een hogere opbrengst! Zorg dat je goed motiveert (en waarmaakt) dat de meerwaarde van duo-facilitatie de sessie echt dynamischer, soepeler en daarmee effectiever maakt.

Een ander nadeel is het vinden van de juiste duo-partner. Naast wie voel jij je veilig, aanvullend en in je element? Zoek die persoon (we zeiden toch, het is net Lexa;) en ga samen op ontdekkingstocht.
Conclusie: het duo-faciliteren van een sessie is volgens ons vaak geen keuze maar een must. Omdat we dan kunnen leveren. En fladderen!
Wil je ervaren hoe we in jouw organisatie kunnen fladderen? We organiseren online/offline hele Werkvormendagen (of kortere workshops) om jouw organisatie te leren hoe ze hun meetings en sessies leuker, dynamischer en effectiever kunnen maken. En wij faciliteren voor jou dit soort sessies. Check hier de mogelijkheden.
