Direct meer sfeer in je sessie met deze quick win!

Met gestresste hoofden komen ze binnen bij het maandoverleg. Je ziet dat ze er geen zin in hebben maar daar heb je geen boodschap aan. Het praatje van de directeur, de update van sales, de nieuwe brandinstructie vanuit HR en zo nog wat belangrijke updates van 3 andere afdelingen. Het hoort er gewoonweg bij om iedereen even bij te praten. Of je daar als medewerker nou zin in hebt of niet.

Maar wat als ik je nou vraag hoe effectief dit soort samenkomsten zijn? Blijft de informatie hangen? Is men er door geënthousiasmeerd? Wordt men geactiveerd om er iets mee te doen? In vele gevallen niet en is het effect van dergelijke bijeenkomsten heel laag.

Hoe zonde van tijd, energie en geld. Doe het eens anders!

In onze workshops en trainingen leer je hoe je met het veranderen van de inhoud én vorm veel effectievere bijeenkomsten kunt draaien. Maar misschien ben je daar nog niet aan toe. Zoek dan vooral je winst in kleine interventies zoals deze die vaak wordt onderschat:

Gebruik muziek in je sessies!

Muziek draaien tijdens een bijeenkomst, dat klinkt bijna als een open deur? Inderdaad! Tijdens grote bijeenkomsten horen we vaak muziek maar tijdens kleinere, interne sessies gebeurt het nog veel te weinig en dat is zonde. Want muziek heeft een groot effect. Effect op het brein welteverstaan. Daar in het brein zorgt het namelijk voor een toename van het gevoel van ontspanning en verbinding.

Volgens ons is een sfeer van ontspanning en verbinding bij je deelnemers in een sessie essentieel.

Of nog sterker, ontspanning en verbinding zijn zelfs crúciaal! Want enkel in een sfeer van ontspanning en verbinding zijn je deelnemers écht in staat om input te leveren, creatief te zijn, informatie op te doen en in dialoog te gaan. En als jij weet dat je alleen maar de muziek aan hoeft te gooien om die eerste stappen op weg naar energieke en effectieve sessies te zetten, hoe heerlijk is dat?

Met daarin onze Spotifylijsten (altijd de juiste muziek bij de hand!), de wetenschappelijke achtergrond én enkele muzikale werkvormen. Wil je nog meer leren over muziek in je sessies en nog 11 andere thema’s ervaren voor meer energie en effect in jouw sessies? Volg dan in eigen tijd en op eigen tempo onze e-learning. Veel plezier ervan!

Muziek in je sessies

Effectievere meetings en bijeenkomsten?
Al met enkele quick wins maak je het verschil. Start eens met muziek en merk direct effect!

Muziek draaien tijdens een bijeenkomst, dat klinkt bijna als een open deur? Inderdaad! Tijdens grote bijeenkomsten horen we vaak muziek maar tijdens kleinere, interne sessies gebeurt het nog veel te weinig en dat is zonde. Want muziek heeft een groot effect. 

 

Om je meteen op weg te helpen vind je hier onze gratis download Muziek in je sessies. Met daarin onze Spotifylijsten, de wetenschappelijke achtergrond én enkele muzikale werkvormen. Veel plezier ervan!

mini training

Ontwikkel je faciliteerskills in 5 dagen met deze gratis digitale mini training van 22 t/m 26 mei

Speciaal voor (organisatie)professionals die regelmatig sessies en meetings moeten vormgeven en uitvoeren bieden we een mini-training vol quick wins! Met iedere dag een thema om in je eigen tijd en temp te volgen. En we beloven je: we maken het leerzaam, laagdrempelig én leuk!
Wil jij het anders gaan doen in jouw sessies? Doe dan mee!

Creatieve mindset

Aan de slag met een creatieve brainstorm?
Dan heb je eerst de creativiteit te stimuleren en het brein op te warmen!

Merk je dat er weinig ideeen komen uit die brainstormmomenten? En is de tijd al kostbaar, dus gaan jullie gelijik aan de slag? Dit kan effectiever!

Je investeert tijd in het stimuleren van de creativiteit en het doorbreken van patronen om juist te komen tot nieuwe ideeen. Het is vooral verspilling van tijd als je dat ene uurtje brainstormen zo standaard aanpakt dat er niets nieuws uitkomt. 

In dit PDF lees je wat er nodig is voor een goede brainstorm en hoe je die mindset creert. Warm die breinen op en organiseer een écht goede brainstorm!

Instructie babbelstenen

Welkom bij de instructie van onze babbelstenen! Onze babbelstenen zijn namelijk dé tool om op een laagdrempelige manier tot andere taal te komen. Taal waar je zonder deze beeldende aanjagers moeilijker bij was gekomen. Zet ze in als kennismaker, brainstormer, opwarmer, evaluator.. er is weinig wat niet kan! Hier beneden zetten we wat ideeën op een rijtje.

 

Kennismaken
“Ik ben Anja en werk als projectondersteuner bij de afdeling blablabla… en daar blablabla” En dat nog eens 12 keer. Gemiste kans! Want wat onthoud jij van deze saaie voorstelrondjes? Waarschijnlijk niet veel. Stimuleer mensen om andere taal te gebruiken. Onze babbelstenen zorgen voor kaders maar juist dat zorgt ervoor dat er zaken worden verteld die wél leuk zijn om van elkaar te horen.

Stappen

 1. Geef je deelnemers de instructie dat ze 5 stenen te zien gaan krijgen en dat ze wordt gevraagd om er hiervan 3 te kiezen die ze gebruiken om iets over zichzelf te vertellen (meer of minder mag natuurlijk ook).
 2. Geef zelf het voorbeeld: draai de stenen en kies er eentje uit.
  Bijvoorbeeld ‘paraplu’: “Ik hou ontzettend van de natuur en ga dagelijks naar buiten, zelfs als het regent! Ook al heb ik weinig keus dankzij mijn allerliefste labrador.” Of de circustent: “Ik ben een echte grappenmaker, mij zou je zo als clown in het circus kunnen vinden, alleen dan zonder die rode neus ;)”.
 1. Draai opnieuw de stenen en laat de collega’s zich introduceren. Ofwel plenair, ofwel in kleinere groepjes.

Variant
Stel niet jezélf maar elkáár voor. Eens kijken welke stenen je collega voor je uitkiest.

 

Teambuilding
De babbelstenen zijn ook ideaal om te gebruiken om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken.

Stappen

 1. Geef een inleiding op het vraagstuk en zorg dat deze voor iedereen helder is.
 2. Verdeel de groep in kleinere subgroepen.
 3. Draai ofwel plenair aan de stenen of indien digitaal, geef ieder groepje de link naar de pictopagina zodat iedere groep zelf toegang krijgt.
 4. Geef duidelijk aan hoe de groep verslag moet leggen (bijvoorbeeld op een flipover of een online whiteboard?)
 5. Na terugkomst volgt er een plenaire terugkoppeling.

Voorbeeld
Je wil graag ‘de samenwerking’ in het team bespreken. Geef de subgroepen eventueel denkrichtingen mee in de opdracht:

 • Wat is onze kracht en wat is onze valkuil?
 • Wat missen we nog?
 • Waar zijn we het meeste trots op?

Idee
Je kunt de babbelstenen ook inzetten om tot een (ludieke) nieuwe slogan voor jullie afdeling of organisatie te komen. Of een ondertitel voor een nieuw te lanceren product.

 

Evaluatie
Ook voor een snelle, korte evaluatie kun je de babbelstenen inzetten. Zelfs al heb je maar 2 minuten!

Stappen

 1. Vraag aan het einde van een sessie om 1 van de gedraaide stenen te kiezen en hierop te associëren: “Wat vond je van deze sessie?”
 2. Ga iedereen kort langs voor zijn/haar reactie of, indien digitaal, laat de reacties in de chat zetten. Bijvoorbeeld: “Ik vond deze training als pizza: heerlijk maar ik zit wel aardig vol nu.”

Idee
Langer de tijd? Laat dan een paar evaluatievragen beantwoorden met de stenen. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe kijk je na deze sessie aan tegen het thema X?
 2. Wat heb je gemist of wat zou je nog willen weten/leren?
 3. Wat zou je mij adviseren voor een volgende bijeenkomst?

 

Creativiteit stimuleren
Voordat je aan het brainstormen slaat, is het belangrijk om het brein van je deelnemers op te warmen. Met een goeie ‘opwarmer’ gaat de creativiteit van de deelnemers alvast stromen. Met de inzet van de babbelstenen kun je dit al op een eenvoudige en snelle manier doen.

Stappen

 1. Geef de opdracht: “2022 komt eraan. Welk nieuw product gaan wij op de markt brengen?”
 2. Maak tweetallen en draai de stenen (of indien digitaal: geef iedereen toegang tot de pictopagina). Laat ieder groepje met 2 stenen een nieuw product of dienst bedenken. Let op: associërend dus niet letterlijk het combineren van 2 stenen.

Idee
Niveau hoger? Gooi er dan wat competitie in! Bedenk per groepje in 5 minuten tijd zoveel mogelijk nieuwe combinaties door steeds 2 stenen te pakken. Hoeveel nieuwe dingen weten ieder groepje te bedenken? Het groepje met de meeste combinaties wint!

 

Alles kan, varieer er gerust op los!

Berichtje sturen
1
Kunnen we meedenken?
Leuk dat je ons wil contacten. We komen zo snel mogelijk met een reactie. Tot gauw!