Het geven van een presentatie is niet even makkelijk. Dat bleek wel uit een poll op onze Linkedinpagina. Maar liefst 69% van de professionals vindt het regelmatig lastig om deelnemers écht te betrekken bij hun presentatie. En dat staaft wat wij vaak tegenkomen in de praktijk: we vervallen in saaie, ondoordachte, of irrelevante ‘zendpraatjes’. Dat is jammer. Want hiermee verlies je niet alleen veel energie en tijd (van jezelf en je collega’s) maar ook… effect! Je plannen komen niet over, je oproep wordt niet opgevolgd of je voorstel wordt niet aangenomen. En dat wil je natuurlijk anders. Daarom delen we maar liefst 9 tips voor meer energie en interactie in je presentaties zodat jij een grote sprong voorwaarts maakt.
1. Begin al voordat het begonnen is
Wat is fijner dan een presentatie voorgeschoteld krijgen die is afgestemd op jouw vragen en behoeften? Peil vóór de presentatie wat je deelnemers willen weten via bijvoorbeeld een online whiteboard en gebruik de input in je voorbereiding.
2. Peil voorkennis en enthousiasme
Wie heb je tegenover je? Hoeveel weet men al van het onderwerp en hoe enthousiast is men uberhaupt over datgene wat jij komt vertellen? Dat maak je makkelijk inzichtelijk met een kwadrant die je vooraf of aan het begin van je sessie laat invullen. Hoe het werkt, dat lees je in ons eerdere blog ‘de kracht van kwadranten’.
3. De eerste klap is een daalder waard
Zorg dat je je presentatie sterk start. Kom met een échte orenspitser. Een orenspitser is iets wat jij vraagt, doet of zegt wat maakt dat mensen nieuwsgierig worden. Zo begon Jamie Oliver in zijn TED-talk met: “In de 18 minuten dat ik deze presentatie geef, zullen er 4 Amerikanen sterven aan hun slechte eetgewoonten.” BAM!
4. Maak het relevant
Er bestaat niet zoiets als ‘1 presentatie hebben’. Wil je jouw deelnemers betrekken, dan dien je iedere keer opnieuw na te denken over hoe je jouw onderwerp voor hen(!) relevant maakt. Wil je een nieuwe zorginnovatie presenteren, dan steek je bij de ene doelgroep misschien in op ‘eenzaamheid’ en bij een andere doelgroep op ‘kostenbesparing’.
We zijn met z’n allen heel goed geworden in het moeilijk maken van makkelijke dingen. Met als gevolg: detaildiarree (betekenis spreekt voor zich denken we) en praatpuree (niet te volgen zijn). Maar bij presenteren is de kunst juist het tegenovergestelde: lukt het jou om moeilijke onderwerpen makkelijk begrijpbaar te maken voor je toehoorders?
Dus ons advies: KISS! Keep it stupid simple! Gebruik geen onnodige vaktaal of afkortingen, zorg voor een duidelijke boodschap en gebruik bruggetjes om je deelnemers door de presentatie te navigeren.
6. Maak van je toehoorders deelnemers
Wil je dat deelnemers betrokken blijven en zoveel mogelijk onthouden?
Blijf dan weg van de zogenaamde ‘zendziekte’ en betrek je toehoorders. Hoe? Ideeen te over: laat men tussendoor een gokje wagen “Hoeveel euro’s denken jullie dat dit gekost heeft?”. Doe een quiz á la Even tot hier. Of gebruik de chat om tussentijdse vragen uit te plukken. Meer tips vind je in onze e-learning!
Het leereffect van een goede presentatie wordt verhoogd als je niet alleen maar ‘luistert naar’ maar ook ‘aan de slag gaat met’ (zie hierboven) en ook ‘praat over’. Gebruik daarvoor de breakout-rooms. Op z’n eenvoudigst laat je de groep in kleinere subgroepjes uit elkaar gaan om in gezamelijkheid tot 1 of 2 vragen over het presentatiethema te komen (op te halen via een whiteboard of in de chat).
8. Vat samen samen
Help je deelnemers om de belangrijkste zaken van jouw verhaal te onthouden door de boel samen te vatten. En ook dit kan op een interactieve manier. Tijdens onze Werkvormendagen doen we standaard een ‘bingo’ tijdens ons ‘verslag van de dag’. Succes gegarandeerd!
9. En nu..?
Als jij een presentatie geeft dan wil je dat je toehoorders er iets mee doen. Meer begrip, zich ergens voor aanmelden, hun gedrag aanpassen, iets gaan oefenen.. het kan vanalles zijn. Maar wat, dat bepalen ze zelf. Datgene wat jij kunt doen is faciliteren dat ze daar over nadenken. Dus eindig met een zogenaamde ‘commiterende werkvorm’ en laat de mensen bepalen welke voornemens en acties ze gaan ondernemen naar aanleiding van jouw presentatie.
